- 5 lžic uvařených jáhel
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 vrchovaté lžíce datlového sirupu
- 1/2 hrnku čirokové mouky + troška na podsypání
- 1/4 hrnku pohankové celozrnné mouky
- větší špetka jedlé sody
Jak připravit rychlé sušenky bez lepku
- Do blendru/mixéru dáme jáhly, arašídové máslo, kokosový olej a datlový sirup a vše společně rozmixujeme.
- Do mísy dáme obě mouky a sodu a vmícháme obsah blendru. Vše nejprve zpracujeme lžící a poté rukama, až vznikne hladké těsto.
- Pracovní plochu jemně pomoučíme a těsto rozválíme nejprve klasickým válečkem na tloušťku cca 5 mm a poté těsto přejedeme válečkem se vzory.
- Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a dáváme na plech s pečicím papírem.
- Sušenky pečeme v troubě na 165 °C cca 10 minut a poté je necháme vystydnout na mřížce.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Použitý hrnek má objem 250 ml.
- Používám kupované arašídové máslo, které je spíše tekutější. Pokud tedy máte máslo husté, uberte trochu mouky.
- Pečení přizpůsobte svojí troubě. Je ale důležité sušenky nepřepéct, aby zůstaly hezky měkké.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobroučké sušenky a jak krásně voněly, když jsem zadělávala na těsto, nemohla jsem se té vůně nabažit. S těstem se mi skvěle pracovalo, byla jsem mile překvapená, jak nádherně drželo při sobě. Děkuji za recept. :)
Milá Klárko, koukej co udělá jeden matla z Tvého receptu na sušenky. Velmi volně jsem nakládala s ingrediencemi, takže těsto nešlo vyválet. Natlačila jsem ho do formy, předpekla a pokryla nastrouhanými jablky. Dobrý to je😉