- 4 hrnky vařené rýže
- 1 uzené tofu
- 1 červená cibule
- 4 růžičky brokolice
- 1 mrkev
- kus celeru (jako mrkev)
- kus dýně (jako mrkev)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- lžička sušeného koření: koriandr, kmín, hořčice
- trochu vody na podlití
- jarní cibulka a výhonky čočky na posypku
- Oloupeme a omyjeme zeleninu. Vše nakrájíme na proužky, jen cibuli na větší dílky, tofu na malé dílky.
- V pánvi rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osolíme.
- Přidáme pokrájenou zeleninu, tofu, sušené koření, sojovou omáčku a společně orestujeme.
- Podle potřeby podlijeme trochou vody (cca 4 lžíce) a krátce podusíme, aby nám dýně změkla.
- Orestujeme jen krátce, aby zelenina zůstala křupavá.
- Do hotové zeleninové směsi přidáme vařené obilí, prohřejeme a vypneme.
- Na závěr posypeme čerstvou zelenou posypkou.
- Pokud nemáte po ruce uvařené obilí, připravte si během restování zeleniny kuskus, bulgur nebo těstoviny. Jsou to všechno rychlovky a budete je mít připravené zrovna tak akorát, až se orestuje zelenina.
- Nemáte-li uzené tofu, použijte klidně bílé, ale přidejte trochu koření, soli a sojovky.
- Tento pokrm je ideální na večeři, ale protože je kompletní, můžete si jej dát i na oběd.
Obměna
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- My jsme měli v peřinách schovanou rýži natural se lněným semínkem, ale můžete použít jakékoli obilí.
- Tofu můžete vynechat, pokud potřebujete jen rychlou, lehkou večeři, nebo nahradit jinou luštěninou, kterou máte vařenou a po ruce.
- Koření a bylinky použijte podle momentální nabídky vaší zahrádky a chuti.
- Do hotového pokrmu můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosový krém, dostanete smetanový nádech pokrmu.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dáváme tofu natural, šetříme se solí a sojovou omáčkou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc děkuji za dobré nápady .
Dnes jsem dělala již poněkolikáté k večeři a musím uznat, že je to opravdu rychlovka a mňamka. Místo tofu jsme měli čočkové karbanátky, které zbyly z předchozího vaření.