Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rychlovka z červené čočky, rýže a zeleniny

Uvařeno
bez lepku

Když přijdete domů hladoví a máte jen vařenou rýži, můžete si pochutnávat na výborném jídle už za 20 minut. Dokonce i když nemáte ani tu vařenou rýži. Dáte všechno dobré do jednoho hrnce a je to.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku loupané červené čočky
  • 2 hrnky vařené celozrnné rýže (nebo hrnek bílé nevařené)
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1/2 mrkve
  • 1/2 batátu
  • 2 hrnky vývaru (vody)
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvého oregána
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • olej
  • sůl

Přestože jsem se po léčbě srdce dostal znovu do kondice a mohl jsem zase sportovat, na váze to nebylo znát. Díky změn...

Jak připravit rychlé jídlo z červené čočky a rýže
  1. Oloupeme batát a cibuli, omyjeme zeleninu a všechnu ji nakrájíme na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, na něj dáme cibuli a posolíme, orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny, propláchnutou čočku a krátce orestujeme.
  4. Přidáme nasekané bylinky sojovou omáčku a vývar.
  5. Vaříme cca 15 minut do změknutí čočky a zeleniny.
  6. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a vařenou rýži.
  7. Podle chuti přidáme jablečný ocet.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Pokud nemáte předem uvařenou rýži, přidejte spolu s čočkou do hrnce hrnek bílé rýže a přidejte dva hrnky vody. Uvaříte vše v jednom.
Obměna
  • Čerstvé bylinky můžete nahradit sušenými, případně zvolit vlastní kombinaci koření.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, ale šetříme s olejem, sojovou omáčkou a solí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Petr Vanek
7. 1. 2022

Zdravim!
Me se tam ten vyvar nejak nevsakl:)
Sel jsem podle receptu,

Konečně jsem udělala svoje první jime jinak jidlo!
Jen pro sebe, ale nabídla jsem synovi (5) a snědl mi veceri. Prý si to uděláme zas zítra – k obedu i veceri. :)

Mně to taky chutnalo, takže uspech! Asi si honem musím koupit větší termosku. :)

Ukázat další komentáře