Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 větší cibule
- 1 mrkev
- hrst kopřiv, jitrocele a pampališek (lze nahradit jakoukoli jinou zeleninou, např. pórek, kapusta, kedluben,…)
- zbylé knedlíky z lednice nebo hrnek jakékoliv uvařené obiloviny (rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
- uzené tofu (může být i natural, uzené je chuťově výraznější)
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- sojová omáčka
- trošku horké vody na podlití
Zeleninu opereme ve studené vodě, kopřivy před pokrájením spaříme horkou vodou (aby nás nepálily do rukou). Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí a po chvilce přidáme mrkev a zbytek zeleniny pokrájené na malé kousky. Lehce orestujeme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou necháme pár minut podusit. Tofu nastrouháme na struhadle na hrubo, knedlíky nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině prohřát. Přidáme podle potřeby sojovou omáčku na dosolení a jídlo je hotové. Než se tofu a knedlíky prohřejí, můžeme ještě připravit salát ze syrové a kvašené zeleniny.
Obměna
Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Místo tofu můžete použít tempeh. Obojí je v uzené variantě pro takové jídlo z jednoho hrnce chuťově zajímavější, protože se v něm “neztratí”. Ale ani natural verzí nic nezkazíte. Jen budete možná přidávat trochu více sojové omáčky na dochucení. Není-li po ruce tofu nebo tempeh, můžete stejně dobře použít zbytek fazolí, čočky či jiných luštěnin. Dostanete tak kompletní talíř: obilovina, luštěnina a teplá zelenina se vám potkají v jednom jídle.
Poznámka
Recept bude bezlepkový samozřejmě jen pokud použijete bezlepkové knedlíky (polentový, rýžový, jáhlový,…) nebo bezlepkovou obilovinu.
Měla jsem málo knedlíků, takže jsem přidala ještě zbytek uvařené rýže. Nebojte se kombinovat a experimentovat!
Děti
Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je jinak stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a sojovou omáčku a uzené tofu dáváme raději až k druhému roku. Pokud dáte málo oleje a minimum soli, můžete dětem odebrat a pro sebe si přidat sojovou omáčku na dosolení. Pak se můžete z jednoho hrnce najíst i s malým dítětem.
Ovšem, pokud dítě běžně slané a smažené dostává, dostává třeba i maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No tak to opět nemělo chybu 😊 Ještě jsem na tento recept nenarazila a teď jako by spadl z nebe, když jsem potřebovala honem uvařit po návratu z města. Jen místo těch divokých bylin jsem dala přesně tu obměnu, která je tam psaná. Kedluben, pórek, kapusta. Tu jsem zrovna koupila 😀 a salátek k tomu byl taky. Dokonce jsem stihla ještě zelňačku. Výborné, zařazuji do oblíbených 👍 Děkujeme 🙂
Teda takova dobrota ♥️to jsme si pošmákli ah
Me to připomnělo dušenou zeleninu co dělala mamka ♥️ ještě nám zbyly ryzove placky , tak jsem je přidala 😂