Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
- Ryngle omyjeme a vypeckujeme, dáme do vody a přidáme rozinky. Povaříme cca 10 minut do změknutí rynglí (začnou se rozevírat).
- V trošce vody rozmícháme agar, aby nedělal hrudky, a přidáme do hrnce. Minutku povaříme a vypneme.
- Velmi tekutou směs naléváme do pohárků či skleniček a necháme vychladnout, aby ztuhla.
- Před podáváním můžeme ozdobit mátou, jedlými květy (na fotce pilát), sirupem nebo čerstvým ovocem.
- Použila jsem zelené a žluté ryngle, takže pohárek je pěkně barevný, na barvě ale nezáleží, použijte, jaké máte.
- Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
- Když dáte rozinek víc, bude výsledný dezert ještě sladší (tip pro začátečníky, kterým samotné ovoce sladké nepřijde).
- Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.
- Ovoce můžete dát do skleniček a zavíčkovat, dostanete tak skvělou svačinu na cesty nebo do školy.
- Tímto způsobem můžete zpracovat všechny slivoně, ať už se jedná o blumy, ryngle, mirabelky a renklódy.
- Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, skvěle se hodí švestky, špendlíky a jiné, které zrovna dozrává.
- Můžeme přidat koření jako skořice, kardamom či hřebíček nebo bylinky. Hodí se i citrón nebo limetka, ale jen trošku.
Děti
- Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají ovoce bez reakce. Pokud je dítě mladší a běžně už jí syrové ovoce, dejte mu bez obav tuto zdravou svačinu s ovocem vařeným.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosííím: ryngle s tvrdým “y”. Všude. Jinak jinejinak mám moc ráda.
Dobry den, dezert bude jiste moc dobry a nechci kazit naladu, ale i v Rynglich me strasne boda do oci