Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýže s bezpluchým ovsem a lnem

Uvařeno
sezóna zima

Bezpluchý oves se lněným semínkem je samo o sobě velmi chutná kombinace, která navíc léčí naše střeva. Lidí trpící střevními obtížemi by měli tuto kombinaci používat častěji. Pokud chceme přizpůsobit přílohu ročnímu období, tedy podzimu, přidáme ještě rýži. Dostaneme tak chutnou přílohu, kde část je měkoučká (rýže), část pevnější (oves) a část křupavá (lněné semínko). Je to naše nejoblíbenější obilná příloha vůbec.

Ingredience
  • 1 díl celozrnné rýže
  • 1 díl bezpluchého ovsa
  • 2 lžíce lněného semínka
  • špetka soli
  • 2,5 násobek vody (tedy např. na 1 hrnek rýže a 1 hrnek ovsa dáme 5 hrnků vody)

Aneta byla krev a mléko jako všechny ženy v otcově linii. Jenže pak táta po 49 letech kvůli cukrovce shodil 35 kg a z...

Jak připravit oves s rýží a lněným semínkem

  1. Na dno tlakového hrnce vložíme 2 lžíce opraných lněných semínek, na ně nasypeme opraný oves a naposledy opranou rýži.
  2. Vše opatrně zalijeme 2,5 hrnky vody po straně tak, aby se obsah nepromíchal.
  3. Osolíme a přivedeme k varu.
  4. Pokud nemáme v bio kvalitě, sebereme pěnu.
  5. Vaříme cca 50 minut na velmi mírném plameni pod pokličkou dokud se voda nevyvaří.
  6. Při vaření na plynu použijeme rozptylku, aby se nám obilí nepálilo ke dnu hrnce.
  7. Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme o trochu déle, ochutnáme, zda jsme s měkkostí zrna spokojeni.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Začátečníkům a lidem se špatným trávením doporučujeme obiloviny předem namočit. Můžete i přes noc, ale stačí hodina či dvě. Během namáčení začne zrno klíčit a zmnoží se v něm množství vitamínů a dalších cenných látek. Namočené zrno se lépe uvaří a lépe stráví. Vaříme v namáčecí vodě, protože již obsahuje minerály, které se do ní uvolnily.
  • Záleží, jak dlouho vaříme, podle toho dostaneme buď mokřejší a lepivější variantu nebo sušší a sypkou verzi. Přidáme-li 1 hrnek navíc a prodloužíme dobu varu o 1/2 hodiny dostaneme chutnou kaši.

Kombinujeme

  • Můžeme použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, jako snídaňovou kaši či rizoto.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu, stejně tak místo lněného semínka můžeme použít dýňová, sezamová nebo slunečnicová.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pěkný den
Navařila jsem hrnec této dobroty a protože jsem neměla oves, tak jsem dala bezpluchý ječmen, který jsem namočila přes noc.Nejdříve jsem ho propláchla a vařila ve vodě co byl namočený s rýží a lněným semínkem podle receptu.Docela mně překvapilo.že po půl hodině varu bylo vše měkké a výborné.Použila jsem jako přílohu a dnes ráno jako sladkou kaši s datlovým sirupem a opraženými semínky. Děkuji za recept je výborný.

Veronika
23. 3. 2024

Dobrý deň, je telo schopné z takto pripraveného ľanového semienka niečo vyťažiť? Nemalo by sa najskor namlieť?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.
Kaše
klub
54
36

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.