Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rýže s cizrnovou trhanicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g rýže basmati
  • 2 cukety
  • olej
  • pažitka
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1/2 šálku sójového jogurtu řeckého typu
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička šťávy z nastrouhaného zázvoru
  • špetka asafoetidy
  • sůl

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit rýži s cizrnovou drobenkou

  1. Večer předem namočte všechnu cizrnovou mouku do vody.
  2. Druhý den přidejte sůl, asafoetidu, zázvorovou šťávu, jogurt a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni za stálého míchání 20 minut.
  3. Zadní stranu plechu namažte olejem a stěrkou na něj rozetřete horké těsto. Pracujte rychle a vytvořte poměrně tenkou vrstvu.
  4. Po vychladnutí rozdrobte rukama. Nasypte do mísy, přidejte kokos a pažitku. Promíchejte.
  5. Uvařte rýži jak jste zvyklí.
  6. Cuketu nakrájejte na kostičky. Do velké pánve nalijte olej a cukety krátce osmahněte.
  7. Přidejte rýži, trhanici a podávejte.

Praktické

  • K rýži servírujte něco vlhkého. Dip, chutney, curry nebo různé omáčky.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jakoukoliv sezonní zeleninu.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko🙂, je mozne pouzit uvarenou rozmixovanoz cizrnu a treba ryzovou mouku? Dekujuu

Vierko, co je to prosím asafoetida? V životě jsem to neslyšela…🤔

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Bun dosa

Bun dosa jsou placičky z fermentované rýže dle receptu z jižní Indie. Jsou skvělé například k curry nebo chutney. Jejich příprava vám zabere trošku času, a...

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.