Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rýže s cizrnovou trhanicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g rýže basmati
  • 2 cukety
  • olej
  • pažitka
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 hrnek cizrnové mouky
  • 1/2 šálku sójového jogurtu řeckého typu
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička šťávy z nastrouhaného zázvoru
  • špetka asafoetidy
  • sůl

Podzimní detox s Jíme Jinak pro mne znamenal mnohem víc, než jsem od něj očekávala. <...

Jak připravit rýži s cizrnovou drobenkou

  1. Večer předem namočte všechnu cizrnovou mouku do vody.
  2. Druhý den přidejte sůl, asafoetidu, zázvorovou šťávu, jogurt a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni za stálého míchání 20 minut.
  3. Zadní stranu plechu namažte olejem a stěrkou na něj rozetřete horké těsto. Pracujte rychle a vytvořte poměrně tenkou vrstvu.
  4. Po vychladnutí rozdrobte rukama. Nasypte do mísy, přidejte kokos a pažitku. Promíchejte.
  5. Uvařte rýži jak jste zvyklí.
  6. Cuketu nakrájejte na kostičky. Do velké pánve nalijte olej a cukety krátce osmahněte.
  7. Přidejte rýži, trhanici a podávejte.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • K rýži servírujte něco vlhkého. Dip, chutney, curry nebo různé omáčky.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jakoukoliv sezonní zeleninu.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko🙂, je mozne pouzit uvarenou rozmixovanoz cizrnu a treba ryzovou mouku? Dekujuu

Vierko, co je to prosím asafoetida? V životě jsem to neslyšela…🤔

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Heukmi Bap – korejská fialová rýže

Vyzkoušejte tuto netradiční a přesto velice jednoduchou přílohu, kterou si můžete ozvláštnit svůj talíř.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Nudle s cuketou

Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.