Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Rýže s kapustou a černou čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlé a chutné jídlo posilující ledviny. Do tohoto receptu můžete zužitkovat vnější, tmavší listy kapusty. Dušením krásně změknou a namísto toho, aby šly na kompost, si na nich pochutnáte.

Ingredience
  • vnější listy kapusty
  • tuřín
  • černá ředkev
  • černý kmín (černucha)
  • černé hořčičné semínko
  • černá čočka
  • rýže
  • umeocet
  • pepř
  • sůl
  • olej

Skoro každá žena v některém období svého života začne přemýšlet nad tím, jestli je její váha ideální a jak by ji mohl...

Jak připravit rýži se zeleninou a černou čočkou

  1. Do pánve dejte olej, hořčičné semínko a černuchu. Lehce osmahněte a přidejte na kousky nakrájenou ředkev a tuřín. Osmahněte.
  2. Uvařte rýži a nechte stranou.
  3. Uvařte čočku a nechte stranou.
  4. Přidejte na proužky nasekané kapustové listy. Osolte, promíchejte a pomalu duste, dokud zelenina nezměkne.
  5. Uvařenou čočku dochuťte umeoctem a opepřete.
  6. Když je zelenina připravená, promíchejte jí s čočkou a uvařenou rýží. Opepřete, promíchejte a ještě několik minut na pánvi osmahněte, aby se chutě pořádně smísily.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tímto způsobem lze využít i vnější tužší listy kapusty, pokud její střed a srdíčko použijete na jiné recepty.
  • Samozřejmě listy kapusty nesmí být chemicky ošetřené.
  • Rozhodně nevynechat koření. Černý kmín dělá opravdu zázraky.

Obměna

  • Pokud nemáte tyto řepy, použijte daikon.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
22. 1. 2024

Vierko, takže je to překlep? Místo černé řepy je to správně černá ředkev?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde se dá sehnat černá řepa a černé hořčičné semínko? Případně čím to nahradit v tomto receptu?
Děkuji
Zita

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.