- 150 g kulatozrnné rýže
- 50 g guinoi
- 800 ml vody
- 1 větší červená cibule
- 300 g dýně
- sůl
- olej
- na ozdobu: pražená sezamová semínka, petrželka
- Rýži a quinou propláchneme na sítku a dáme do hrnce.
- Zalijeme čtyřnásobkem vody a lehce osolíme.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme asi 20-25 minut do vstřebání vody. Nemícháme! Pokud by se voda vsákla mnohem dřív, tak opatrně trochu vody ještě přidáme.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na menší kostičky.
- Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli a sůl a restujeme do sklovata.
- Pak přidáme nakrájenou dýni a restujeme do změknutí zeleniny, asi 15-20 minut. Občas promícháme.
- Uvařenou rýži s quinoou pouze promícháme vidličkou, nemixujeme.
- Na talíř dáme kopeček uvařené obiloviny a přidáme několik lžic restované zeleniny.
- Posypeme praženým semínkem a petrželkou.
Kombinujeme
Doporučujeme doplnit kopečkem kvašené zeleniny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi, bude víc sytá.
Obměna
Zeleninu můžeme použít jakoukoli. Skvělá je v zimě kapusta, zelí, mrkev, celer apod.
Děti
Tento pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Než v brzkém sobotním ránu zmizím opět do lesa, tak musím načerpat palivo 🙂
Lehká sobotní snídaně před plaváním v jezeře Kristýna 🙂