Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová čínská kaše s shiitake

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Rychlá, jednoduchá a lahodná rýžová kaše, skvělá jako snídaně nebo lehká večeře, díky houbám shiitake obohacená o chuť umami.

Ingredience
1 porce
  • 60 g kulaté rýže
  • houby shiitake
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • pažitka
  • čínské zelí
  • čerstvá petrželka
  • olej
  • čerstvý zázvor

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Jak připravit rýžovou čínskou kaši s shiitake

  1. Rýži uvařte v rýžovaru, stačí nastavit program na congee. Pokud vaříte v hrnci, dejte vodu a rýži v poměru 9:1 a nebo podle toho, jak chcete mít kaši hustou. 
  2. Na pánev dejte kapku oleje a nakrájené čínské zelí s houbami shiitake, lehce osolte a přidejte nastrouhaný zázvor. Podlijte trochou vody  a duste doměkka.
  3. Rýži po uvaření dejte do misky, pokapejte tamari, přidejte čínské zeli s shiitake, pažitku a petrželku.

🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Tento recept je velmi vhodný pro rýžovar.
  • Pokud pomineme dobu potřebnou pro vaření rýže na congee, je to rychlé jídlo.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete dochutit, jak chcete.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
25. 4. 2024

Vierko, paráda, právě mi přišel balíček, kde mám i tyhle houbičky, tak jsem se zrovna rozhodovala, kam s nimi😁Udělám asi k večeři😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Černé fazole podle Elly

Jednoduché a rychlé jídlo, které jistě potěší i konvenční strávníky. Skvělé jako rychlá večeře, třeba s kouskem kváskového chleba nebo různými plackami.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.