Jak jsem rýžovar vybírala
Co jsem od rýžovaru chtěla a co jsem naopak nechtěla:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Chtěla jsem multifunkční přístroj, který by rozeznal několik druhů rýže a podle toho vařil.
- Nechtěla jsem utratit hory peněz, ale ani koupit něco za facku a pak toho litovat. Zvolila jsem zlatou střední cestu a zaplatila 89,60 euro.
- Chtěla jsem kvalitní vnitřní nádobu, žádný hliník nebo teflon.
- Důležitý je objem. Tady jsem váhala dlouho, měla jsem vyhlídnutý rýžovar s větším objemem, ale stejně vařím spíš porce pro 2 až 3 osoby, kupovat něco velkého by tedy asi nemělo smysl. Proto jsem se rozhodla pro objem 0,6 l.
Nakonec jsem si ho vybrala. Mým pomocníkem na vaření rýže se stal: Yum Asia Panda Mini
Jaké má funkce
- SHORT GRAIN – určeno pro jakýkoli typ bílé rýže s krátkými zrny, jako je kulatá nebo sushi rýže
- LONG GRAIN – určeno k vaření dlouhozrnné bílé rýže, například basmati, jasmínové nebo thajské rýže
- BROWN – slouží k vaření dlouhé nebo krátké celozrnné rýže
- QUICK COOK (pouze pro bílou rýži), slouží pro případy, kdy chcete, aby rýže byla vařená o něco rychleji
- SLOW COOK – pomalejší vaření, např. na curry, dhal, lušteniny atd.
- STEAM COOK – vaření v páře
- CAKE – příprava dortíků
- PORRIDGE – příprava kaše
Technické parametry
- Název a číslo modelu: Panda, YUM-EN06
- Kapacita 0,6 litru vařiče rýže (1 až 3,5 šálky) nebo 1,75 litru pomalý vařič
- AC 220-240V, 50-60 Hz
- Spotřeba elektrické energie: 350 W
- Průměrná spotřeba elektřiny při programu “KEEP WARM” (udržování teploty po uvaření) : 15 W
- Země výroby: Čína
- Délka napájecího kabelu: 0,9 m
- Vnější rozměry (přibližné): 30 cm (délka) x 22,5 cm (šířka) x 21 cm (výška)
- Hmotnost (přibližná hodnota): 2,36 kg
- ADVANCED FUZZY LOGIC RICE COOKER TECHNOLOGY – mikro-počítačová technologie řídící teplotu pro efektivní vaření mnoha různých druhů rýže, včetně dlouhé, krátké a celozrnné rýže. Tato technologie umožňuje různé způsoby a délky vaření. Panda je navržena tak, aby vařila rýži pomocí 7 různých stupňů, aby výsledkem byla vždy perfektní rýže a zůstaly uchovány všechny živiny. Těmito fázemi jsou předehřívání, absorce vody, ohřívání, vaření, pára a udržování uvařené rýže v teple. Toto fázové vaření a nastavení teploty jsou řízeny pomocí fuzzy logického procesoru Pappa a vždy zaručují dokonale vařenou rýži.
- 24 hodin udržování v teple / časovač . Jedinečné pro vařiče rýže Yum Asia je 24 hodinové automatické ohřívání – udržuje rýži při teplotě ideální pro podávání. Během cyklu vaření je k dispozici indikátor odpočítávání a když je rýže hotová, je vydán zvukový signál a automaticky se zapíná režim udržování teploty. Pro větší pohodlí je k dispozici funkce odloženého startu, kterou lze nastavit až 24 hodin předem, takže si můžete přístroj naprogramovat podle svých potřeb a mít po ruce lahodnou rýži, když přijdete z práce nebo dobrou teplou kaši čekající na vás ráno.
- Panda má jedinečný asijský styl s robustním, odolným a snadno čistitelným termoplastickým polymerovým povrchem. Má ovládací panel „Smart Button“ navržený v Koreji, s velkým LED displejem, který je velmi přehledný a dobře čitelný. Panda je malinká, najde své místo i v nejmenších kuchyních a je ideální pro jednotlivce i páry..
Keramická mísa Ninj
Právě kvůli téhle misce padlo moje rozhodnutí právě na Pandu. Pětivrstvá odolná vnitřní miska má keramický povrch o tloušťce 2 mm, bez BPA a PTFE. Keramická vrstva zajišťuje zdravé vaření jídla pro vás a vaši rodinu. Součásti jako vnitřní kryt, parní uzávěr i sběrač kondenzátu jsou vyjímatelné a tím pádem snadno omyvatelné.
Co vše můžete v Pandě vařit
V tomto rýžovaru můžete vařit na páře i menší množství zeleniny. Dokonce si můžete připravit i dortík. V Pandě je možné vařit další obiloviny a luštěniny, je nutné experimentovat s regulací hladiny vody a výběrem správného cyklu vaření.
Moje zkušenosti s Pandou
Jsem moc ráda, že vám Viera sepsala na četné žádosti, jak rýžovar využívá. Všem, co teď propadají panice, že bez rýžovaru nebudou moci dělat kaše a že tenhle v ČR neprodávají, chci říct, že rýžovar vůbec není podmínka. Je to fajn pomocník, ale já ho nemám. Chuťově i zdravotně preferuji vaření na plynu, rýži vařím v hrnci a když spěchám nebo chci udělat měkounkou kaši, použiji tlakový hrnec. Kaše vařím od roku 2009 i bez rýžovaru. Takže nebojte, jde to i bez něj. Eva, zakladatelka Jíme Jinak
Chce to trochu praxe a znát i rýži, kterou v něm připravujeme, můžete podle chuti dát více nebo méně vody a podle toho ovlivnit konzistenci rýže.
Kdy už je rýže skoro hotová, rozsvítí se timer a odpočítává posledních deset minut. Po uvaření se zapne program udržování teploty. Takže rýže bude teplá, dokud jí nenaservírujete. To je skvělé a hodně užitečné.
V manuálu se uvádí, že přístroj je vhodný pro jednotlivce, pár a nebo 3 lidi. No, pokud tedy nechcete jíst pouze rýži tak tomu moc nevěřte. Klidně v něm uvaříte rýži na 5-6 porcí. Proto jsem nakonec byla ráda, že jsem si vybrala právě tento malý model.
Nejvíce mě nadchla funkce “porridge” (kaše). Pokud máte rádi kaše, tak tento program hodně využijete. A to nemluvím o možnosti si naplánovat a naprogramovat vaření na určitou hodinu. Můžete pak jít spát, odejít do práce a po návratu máte rýži vařenou.
Nemám vyzkoušený program “cake” (dortík), což mě z nějakého důvodu zatím neláká. Ani program rychlé vaření jsem ještě nezkoušela. S ostatním si Panda poradila opravdu na jedničku, až jsem tomu nemohla věřit. Dokonce zvládla na výbornou celozrnnou rýži, kterou ráda a často používám. O tom jsem docela pochybovala, ale výsledek je super.
Tento přístroj není vhodný pro vaření různých předvařených nebo nějakým způsobem zpracovaných typů rýže. Vyhněte se proto rýži PARBOILED, kde je na balení psáno hotová za 10 minut a podobným.
Oceňuji jednoduchou obsluhu, možnost dokoupení náhradních dílů na stránkách výrobce, nádherný design. Pro mě je to po všech stránkách jedinečný pomocník do kuchyně. Jsem moc a moc spokojená.
Je zajímavé, že o tomto rýžovaru jsem se na českých webech nedočetla, chtěla jsem vám na něm ovšem demonstrovat, na co se zaměřit při výběru a co hledat a na koukat při výběru toho vašeho. Věřím, že vám moje rady budou užitečné.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Měla jste štěstí, že máte ještě kvalitní nádobu. Není však z keramiky. Je to hliníková mísa 2mm tlustá s “keramickým” povrchem tlustým pár setin. Alternativa teflonu. Ten bych volil raději, protože mě to teda brzo odešlo. Jak je na tom povrch u vaší mísy aktuálně?
Paní Viero, koukám po rýžovaru a podmínka je keramický povrch nádoby. Nicméně mě znejistilo technický popis rýžovaru. Upřímně řečeno, takto podrobně popsat má v krvi muž a né žena. Tu technické parametry naprosto nezajímají…
Jinak děkuji za inspraci.