Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat – právě jsem to slíbila, když šly holky spát.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 1 a 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • špetka soli
  • 1 hrnek marmelády

Během jarní očisty opět vyplavlo na povrch, kolik z vás miluje čokoládu, a jak je pro některé

 

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky, necháme několik hodin v teple pracovat.
  2. Při vaření rýže dáme dva hrnky bokem na koláčky.
  3. Do mísy dáme rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a koláčky by nevykynuly), mouku, kvásek, sůl a vodu.
  4. Důkladně promícháme, dostaneme lepivé těsto. Podle potřeby přidáme mouku či vodu.
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout alespoň 2 hodiny. Nakynuté těsto je kypřejší, obsahuje bublinky, je “vyběhlé”.
  6. Před pečením předehřejeme troubu na 170°C.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule, vkládáme na pečící papír. Tam koule uprostřed zmáčkneme prstem – získáme důlek pro marmeládu a vznikne okraj koláčku.
  8. Důlky naplníme marmeládou a dáme péct na cca 40 minut.
  9. Když koláčky začnou zlátnout, jsou hotové. Pokud si nejsme jisti, zkusíme špejlí zkontrolovat, zda jsou v nejvyšším bodu propečené a těsto se nelepí na špejli.

Děti

Koláčky jsou bezlepkové a obsahují málo mouky, proto je můžeme jako zpestření nabídnout už 1,5 rok starým dětem. Pokud chceme dokonale dětskou variantu, napaříme v hrnci, místo abychom je pekli v troubě.

Pokud je však dítě zvyklé jíst běžně pečivo a sušenky z obchodu, nelámeme si hlavu s věkem a napařováním a bez obav mu podáme tyto koláčky. Je to rozhodně lepší varianta než kupované pečené a moučné produkty.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 9. 2023

Mnam , výborné a velmi rychle a jednoduche , dá se říct na dvě zamichani 😂 mouku jsem dala třetinu kukuřičné , třetinu pohankove a třetinu spaldy , marmeladku černý rybíz

Marmeladu som nemala, dala som rozvarene susene slivky zmiesane s makom, navrch cele mandle…moravske kolace rulezzzz ; )))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...