O kdoulích
Kdoule pochází z Asie, ale je rozšířena se po celém světě. Kdoule existuje ve variantě sladké anebo kyselé, pro obě má perská tradiční medicína využití. Sladké kdoule sloužily jako antidepresivum, proti bolestem hlavy nebo bolestem břicha. Kyselá kdoule se užívá při léčbě astmatu či onemocnění močových cest. Některé mají tvar jablka a jiné tvar hrušky. Chuť je svíravá. Kdoule se musí nejprve tepelně upravit.
Co obsahuje kdoule
- vitamín C
- pektin
- minerály (fosfor, draslík, vápník, sodík)
- kyseliny (jablečná, chininová, šťavelová, šikimová)
- silice
- třísloviny
Léčebné účinky kdoule
- Léčí diabetes.
- Léčí srdeční onemocnění.
- Využívá se při kašli, bolestech v krku a bronchitidách.
- Pomáhá při průjmech.
- Využívá se v revmatologii.
- Chrání před záněty.
- Má antimikrobiální účinky.
- Je vysoce antioxidační.
Využití kdoulí
Využívá se jak plod kdoule, tak semena i listy, a to především k léčebným účelům. Kdoule můžeme zpracovat a připravit si z nich velmi aromatický džem. Nejvíce léčivých látek si zachovávají při zpracování se slupkou. Dají se sušit jako jiné ovoce, můžete si z nich vyrobit kdoulové víno, ze semen se připravuje sliz, který chrání sliznice. Běžně se z kdoulí vyrábí kdoulový sýr. My si letos z kdoulí vyrobíme nejen džem, ale vyzkoušíme je i sušené a jako ovocnou kůži.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zkuste to taky
Máte kdoule na zahradě? Anebo nějaký super recept? Podělte se s ostatními o vaše zkušenosti s kdoulemi.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914572/
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Z listů je skvelý čaj na jakékoliv žaludeční potíže. Zajímalo by mě, čím gdoulová povidla doslazujete? Nebo vaříte jen samotné? Já zatím jen přidávám vždy menší množství gdoule k jablkům.
Kdoule, moje srdcovka:)!!!!
Ne, že bych byla tak skvělá v jejich zpracování ( To se stále učím díky stromu, který mi dělá už 10 let radost), ale před 30 lety jsem se zamilovala do učení svaté Hildegardy z Bingen. Byla to abatyše a žila v 11století. A co Bůh řekl této světici o kdoulích?
Sv.Hildegarda:
Časté požívání vařených nebo sušených kdoulí je jedním z nejlepších preventivních prostředků proti všem formám revmatismu, počínaje přípravným stadiem, vyznačujícím se zahleněním nosu ,hrtanu a hrudníku, přes kloubní a svalový revmatismus až po arteriosklerozu a cerebrální sklerozu.
“Strom kdoule se rovná chytrosti…Zlatavý plod kdoule požitý za syrova neškodí zdravému ani nemocnému, ale vařený nebo pečený je pro zdravé i nemocné obzvlášť vhodný a dobře stravitelný. Kdo má revmatismus, ať ho takto upravený často jí, protože v něm ničí revmatické látky, takže mu nezpůsobí otupení smyslů, ani mu neochromí ani nepokřiví končetiny. A kdo přespříliš sliní, ať jí plody vařené nebo pečené a ony o vysuší vnitřně a sníží množství slin.”
Každý pacient, který uznává Hildegardiny léčebné metody, by měl využít podzimu a dopřát si kdoulovou kůru ve formě kompotu(na kousky nakrájené kdoule se jako jablko podusí 20 min ve vodě nebo ve víně) , peče se kdoulový koláč nebo závin, připravuje se z nich marmeláda a kdoulový chlebíček, do kterého se zapracují sladké mandle a galgán(ten je na srdce). Kdoulový chlebíček je výtečný pamlsek a chutná nejen o vánocích, nýbrž po celou zimu.
No nekupte to:).