- 1/2 hrnku černých sojových bobů
- 1/2 hrnku kulatozrnné rýže natural
- 1/2 hrnku čiroku
- kousek řasy kombu
- voda podle potřeby
- špetka soli
Jak uvařit černé sojové boby s rýží a čirokem
- Boby propláchneme a namočíme ve větším množství vody na 10 až 12 hodin do studené vody.
- Rýži a čirok propláchneme a dáme do tlakového hrnce, zalijeme 4 hrnky vody a necháme namočené stejně jako boby.
- Vodu z bobů slijeme a vyhodíme prázdné slupky na povrchu, které vyplavaly.
- Boby přidáme k čiroku a rýži, přidáme řasu kombu, přivedeme k varu.
- Pokud nemáme v bio kvalitě tak sebereme pěnu. Přiklopíme, natlakujeme a vaříme na mírném plameni 1 hodinu.
- Pokud chceme přílohu slanou, tak po otevření hrnce přidáme lžičku soli a ještě 10 min. povaříme.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Výsledné jídlo nám přijde velmi sladké a příjemně lepkavé.
- Já osobně tuto přílohu nesolím, chutná nám, že je nasládlá. Ale přidávám ji ke slaným zeleninovým jídlům.
- Je to skvělý základ na rychlovky tipu rizoto – stačí k uvařenému základu přidat restovanou zeleninu a máte zdravou rychlou večeři.
- Množství si upravte podle vaší podle potřeby. Já většinou vařím tento základ ve větším množství (dávám celé hrnky) a spotřebuji během jednoho dvou dnů buď jako přílohu, nebo ze zbytků nadělám placky, nákypy, zahustím s ní polévky apod.
Obměna
- Místo rýže a čiroku můžete použít jen jednu z obilovin.
- Kulatozrnnou rýži můžete vyměnit za jiné druhy, např. basmatti či dlouhozrnou, výsledné jídlo nebude tak kompaktní, příloha bude více sypká.
- Vody dejte podle toho, jak měkkou a lepkavou přílohu chcete mít – čím více vody dáme, tím lepkavější a kašovitější přílohu dostaneme.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, pokud už běžně jí ostatní luštěniny.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář