Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme zahřát.

Ingredience
Na halušky:
  • 180 g pohankové mouky
  • 200 g vody
  • 1 rovná lžíce lahůdkového droždí
  • strouhaná citrónová kůra z bio citrónu
  • 0,1 g šafránu
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • 1 červená řepa
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1 lžička domácího dochucovadla
  • umeocet
  • sůl
  • olej
  • konopné semínko
  • petrželka
  • česnek
  • kuzu

I když od mládí sportovala, byla vždycky oplácaná. Vyzkoušela kdejakou dietu, ale vegany mívala tak ...

Jak připravit bezlepkové halušky se zeleninou

  1. Dýni nakrájíme na kostky, pokapeme olejem a pečeme v troubě nebo v horkovzdušné fritéze asi 20 minut na 180°C.
  2. Do pánve s rozehřátým olejem dáme řepu a mrkev nakrájené na stejně velké kousky. Přidáme prolisovaný česnek a osmahneme. Poté přidáme umeocet, vodu a dochucovadlo. Promícháme a dusíme, dokud nezačne zelenina měknout.
  3. Když je řepa a mrkev měkká, přidáme k ní i pečenou dýni.
  4. V půl sklenici vody rozpustíme kuzu a vlijeme do pánve. Vaříme několik minut do zahuštění omáčky.
  5. Mouku smícháme spolu se šafránem, vodou, lahůdkovým droždím a solí, necháme 10 minut odležet. Halušky propasírujeme přes haluškovač nebo přes lis na brambory do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme 2 minuty. Uvařené halušky slijeme, propláchneme studenou vodou a promícháme s troškou oleje.
  6. Halušky podáváme se zeleninou posypanou konopným semínkem a petrželkou.

Praktické

  • Řepa a mrkev se vaří společně, protože je to tvrdá zelenina. Dýni pečeme zvlášť, jinak bychom jí s řepou a mrkví rozvařili.
  • Při vaření ochutnávejte a dolaďte buď solí nebo umeoctem.

Obměna

  • Místo domácího dochucovadla použijte bylinky či koření, podle toho, co máte k dispozici.
  • Místo kuzu můžete použít kukuřičný škrob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

😀 Tak se mi podařilo asi trochu jiné jídlo 😀 Když jsem si po přečtení komentářů o haluškách rozhodla, že dám kroupy, které jsem měla zrovna namočené, tak jsem ještě do toho hledala nějaký recept na rychlou polévku a mezi tím pendlováním od jednoho k druhému jsem to trochu zmotala a dýni mám na plátky extra, přidala jsem fazole a ke konci vaření polníček. Ale ve finále to byla mňamka 😀 Polévka se povedla taky 😉

Taky se mě to jednou stalo, možná to záleží na mouce? Vysvětlit si to nemůžu

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí omáčka Teriyaki

Tuto rychlou domácí Teriyiaki omáčku můžete použít jako dochucovadlo vašich asijských pokrmů. Budete jím mít během několika minut hotovou a v lednici vždy ...

Domácí udon nudle s arašídovou omáčkou – foto postup

Přestože asijské těstoviny jsou dnes k mání v mnoha obchodech, rozhodně stojí za to si je připravit sami. Není to složité a ten krásný pocit z domácích sur...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?