Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Šafránové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Snadné a rychlé rizoto, voňavé díky šafránu a jemné díky přidanému lískooříškovému máslu.

Ingredience
2 porce
  • 200 g celozrnné rýže ribe
  • 3 mrkve
  • malý pórek
  • černý kmín (černucha/nigella sativa)
  • olej
  • bílý pepř
  • sůl
  • 0,1 g šafránu
  • čerstvá petrželka
  • 1 plná lžička lískooříškového másla
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Jak připravit rizoto s šafránem a oříškovým máslem

  1. Uvařte rýži, trvá to cca 45 minut.
  2. Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte nasekaný pórek, mrkev, semínka černuchy a osmahněte. Dochuťte solí, podlijte vodu a zvolna duste, dokud mrkev nezměkne.
  3. Rozpusťte šafrán v půl sklenici vody.
  4. Jakmile je rýže uvařená, přidejte ji do pánve, zalijte šafránem a několik minut prohřejte.
  5. Nakonec přidejte oříškové máslo, lahůdkové droždí, bílý pepř a citrónovou šťávu. Promíchejte a podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Na toto množství postačí 0,1 g šafránu, je velmi aromatický.
  • Rizoto má být vlhké, nevysušte ho.

Obměna

  • Jakákoliv rýže vhodná pro rizota.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Hromádky s růžovou polevou

Na pohled i chuť efektní jídlo, kterým jistě potěšíte i svoje hosty. I když vypadá na první pohled pracně, jeho příprava je snadná a rychlá.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...