- 200 g celozrnné rýže ribe
- 3 mrkve
- malý pórek
- černý kmín (černucha/nigella sativa)
- olej
- bílý pepř
- sůl
- 0,1 g šafránu
- čerstvá petrželka
- 1 plná lžička lískooříškového másla
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- citrónová šťáva
Jak připravit rizoto s šafránem a oříškovým máslem
- Uvařte rýži, trvá to cca 45 minut.
- Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte nasekaný pórek, mrkev, semínka černuchy a osmahněte. Dochuťte solí, podlijte vodu a zvolna duste, dokud mrkev nezměkne.
- Rozpusťte šafrán v půl sklenici vody.
- Jakmile je rýže uvařená, přidejte ji do pánve, zalijte šafránem a několik minut prohřejte.
- Nakonec přidejte oříškové máslo, lahůdkové droždí, bílý pepř a citrónovou šťávu. Promíchejte a podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Na toto množství postačí 0,1 g šafránu, je velmi aromatický.
- Rizoto má být vlhké, nevysušte ho.
Obměna
- Jakákoliv rýže vhodná pro rizota.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář