Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a jedlé, přidáváme je všude tam, kde jim neublíží teplo a kde budou krásně vypadat. Jejich chuť je tak jemná, že je tam spíš uvidíte než ucítíte. Na návštěvu to rozhodně udělá dojem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 listy hlávkového salátu
  • 2 ředkvičky
  • 2 polníčky
  • 2 listy ledového salátu
  • 4 květy vlčího máku
  • 2 lžíce rostlinného jogurtu
  • šťáva z 1/2 limetky

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Postup
  1. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na menší kusy, ředkvičky nakrájíme na plátky.
  2. Z květů vlčího máku obereme jen květní plátky, středy s pylovými tyčinkami a pestíky odstraníme.
  3. Do mísy dáme všechnu pokrájenou zeleninu, přidáme jogurt a šťávu z limetky a dobře promícháme.

Obměna

Ráda přidávám čerstvé bylinky. Do takového salátu přidávám jednou kopr, jindy koriandr nebo čerstvou mátu. Prostě co zahrada dá.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Děti

Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť. Ředkvičky většinou malé děti odmítají.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 10. 2024

Mnaaaaaaaaaam ♥️ kratce rychle aktualne
Velmi jednoduche a přitom pětihvězdičkový luxus

Vidíte, Neli, a já měla pocit, že už jsou na stránkách naše mističky okoukané. Jenže další nádobí už by ani nebylo kam dát :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Letní salát s jedlými květy

Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky, které vůní připo...

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Sna...