- hrst rukoly
- 3 ředkvičky
- 1/2 okurky
- 1 mrkev
- 2 lžíce tofunézy
- 1/2 citrónu
- 1 lžička umeocta
- cca 1/2 hrnku vody
- Oloupeme okurku, nastrouháme mrkev, ředkvičku a okurku nakrájíme na menší kousky, rukolu pokrájíme na menší proužky.
- V půl hrnku vody rozmícháme tofunézu, šťávu z půlky citrónu a umeocet.
- Do mísy dáme všechnu pokrájenou zeleninu, přidáme zálivku z hrnku a dobře promícháme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud jste zimomřiví, syrovou zeleninu vynechte a tento salát odložte až na teplejší letní měsíce. Případně vynechejte okurku.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový.
- Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu a využijte alternativy viz Obměny.
Obměna
- Zeleninu si můžete obměnit podle aktuálních zásob. Místo rukoly můžete použít polníček, ledový salát, hlávkový salát nebo jakýkoli jiný salát. Místo ředkvičky dát vodnici a místo okurky daikon. Přidat rozhodně můžete kvašenou zeleninu.
- Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza). Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu, veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
- Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.
Děti
- Malým dětem nebude chutnat štiplavá rukola, ale cca od 2 let jej můžeme nabízet, aby si i na tuto chuť zvykaly. Některé s tím nemají problém a uždibují pálivou rukolu přímo ze záhonů.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný, lehký, šťavnatý a osvěžující salát 💚
Mnaaaaaam ♥️ Po te zimě velice příjemné a osvěžující ♥️