Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky

Uvařeno
sezóna léto

Chcete oběd nebo večeři osvěžit čerstvou zeleninou? Udělejte si tento rychlý salátek.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrst rukoly
  • 3 ředkvičky
  • 1/2 okurky
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce tofunézy
  • 1/2 citrónu
  • 1 lžička umeocta
  • cca 1/2 hrnku vody

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Postup
  1. Oloupeme okurku, nastrouháme mrkev, ředkvičku a okurku nakrájíme na menší kousky, rukolu pokrájíme na menší proužky.
  2. V půl hrnku vody rozmícháme tofunézu, šťávu z půlky citrónu a umeocet.
  3. Do mísy dáme všechnu pokrájenou zeleninu, přidáme zálivku z hrnku a dobře promícháme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud jste zimomřiví, syrovou zeleninu vynechte a tento salát odložte až na teplejší letní měsíce. Případně vynechejte okurku.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový.
  • Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu a využijte alternativy viz Obměny.

Obměna

  • Zeleninu si můžete obměnit podle aktuálních zásob. Místo rukoly můžete použít polníček, ledový salát, hlávkový salát nebo jakýkoli jiný salát. Místo ředkvičky dát vodnici a místo okurky daikon. Přidat rozhodně můžete kvašenou zeleninu.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza). Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Malým dětem nebude chutnat štiplavá rukola, ale cca od 2 let jej můžeme nabízet, aby si i na tuto chuť zvykaly. Některé s tím nemají problém a uždibují pálivou rukolu přímo ze záhonů.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
23. 2. 2024

Výborný, lehký, šťavnatý a osvěžující salát 💚

Mila Beata
28. 2. 2021

Mnaaaaaam ♥️ Po te zimě velice příjemné a osvěžující ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Salát s lebedou a řebříčkem

Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Sna...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...