Domů > Magazín > Žijeme jinak

Šalvěj v mojí zahradě

Šalvěj najdete asi v každé bylinkové zahradě. Tuhle bylinku zná opravdu každý. Nechybí ani u nás a ukážu vám, které odrůdy mám na zahradě já.

Pěstovala jsem jich ze začátku několik a nakonec zůstaly pouze dvě.

Šalvěj širokolistá – Salvia maxima

Tato Šalvěj je opravdu veliká krasavice. A to doslova. Vyroste z ní obr, který bude mít i přes metr, co se týče šířky. Šalvěj širokolistá patří do čeledi Labiatae. Je to vytrvalá keřovitá rostlina s polodřevitým stonkem a může dosáhnout výšky jednoho metru. Listy jsou velké, široké, podlouhlé, šedozelené a na dotek jsou plstnaté (lepkavé). Vytváří květy shromážděné v modrofialových klasech, které kvetou od května do července. Je to vytrvalá a stálezelená rostlina středomořského původu, rustikální a velmi jednoduchá na pěstování.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Klima a expozice: Šalvěj je rostlina milující teplo a preferuje slunné pozice, pokud ji chcete pěstovat na okenním parapetu nebo na balkoně, musíte s tím počítat a vyhnout se severní straně. I v zeleninové zahradě je vhodné ji vysadit mimo stínící prvky. Pečlivě vybírejte místo, kam ji umístíte, vzhledem k tomu, že jako vytrvalý druh by mohl zastávat stanoviště i léta. Přestože preferuje mírné podnebí, je to rostlina velmi odolná vůči mrazu. U nás každou zimu omrznou listy, které na jaře ostříhám a šalvěj okamžitě nasadí na nové. Tohle stříhání jí dělá velmi dobře. Tato aromatická rostlina se nebojí sucha, ale může mít problémy, pokud nastanou situace dlouhodobé vlhkosti v půdě. Tuto šalvěj pěstuji spíše jako ornamentální a dekorativní v mojí bylinkové části zahrady. Krásně vyplní ošklivá a prázdná místa, brzo se rozroste a na zahradě bude mnoho let. Na stránkách Jíme Jinak najde spousty receptů a nápadů, jak jí využít v kuchyni.

Šalvěj ananasová – Salvia elegans

Už jméno naznačuje proč má tento název. Krásně voní po ananasu. Opravdu to aroma je velmi silné a příjemné.

Pěstování asi v podmínkách Česka a Slovenska bude jiné. Tato šalvěj nesnáší mráz a nízké teploty. Jelikož se ani nerozrůstá jako její kolegyně, nejvhodnější bude pěstovat jí ve větším květináči, který necháte přezimovat v nějaké chladnější a slunné místnosti. Teplota přezimování by měla být okolo 8°C. Pokud v zimě teplota nejde pod -5°C, můžete jí nechat i venku. Já jí mám v zemi na zahradě mezi ostatními bylinkami. Nemá ráda kyselou půdu a ani časté zalévání. V létě má nádherné šarlatově červené květy. Proto jí můžete najít i pod názvem Scarlet Pineapple.

Tato bylinka má opravdu výraznou vůní ananasu a proto se její čerstvé listy stávají hlavní složkou lahodných receptů. Listy se používají jak čerstvé tak sušené. Můžete sušit v sušičce při teplotě 40°C.  Nic ze šalvěje ananasové se nevyhazuje, dokonce i její květy jsou jedlé! Používají se do salátů, jako ozdoba prvních chodů jako jsou rizota, ale i ovocných salátů a dezertů, jako například moje ananasová panna cotta, a nebo v různých bylinkových směsích do slaných receptů.

Zkuste to také

Tak tohle jsou moje dvě odrůdy šalvěje, které mám momentálně na zahradě. Odrůd je spousta, najdete si tu vaší oblíbenou a zařaďte jí na zahradu. Určitě vás nezklame, ať už si vyberete jakoukoliv. Vyzkoušejte různé odrůdy a uvidíte, které bude vyhovovat stanoviště u vás, na vaší zahradě. Každopádně lze pěstovat i na balkoně v květináči.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

51 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zahrada v dubnu

V dubnu už začíná být na zahradě rušněji. Už se nemůžeme dočkat , až něco vysejeme a zasadíme.

Moje zahrada – 2. díl

Nakoukněte do mého zahradnického deníčku, kterým bych vás ráda inspirovala k zahradničení, které je pro mě velkou radostí. V tomto díle vás seznámím s mými...

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Jedlé květy v permazahradě

Tato vypadalo léto u nás v zahradě. Pampelišky, hluchavky a jiné typicky jarní květiny vystřídaly ty letní a to v celé své kráse! Jen se podívejte, jak se ...

Zahrada v zimě – zahradník odpočívá

Nedávno jsem poslouchala na stránkách Jíme jinak rozhovor s Dášou Lužnou o pěti elementech a o tom, jak se moderní člověk vzdálil přirozeným rytmům. A já z...

Co dělat se spadaným listím? 5 tipů jak ho využít

Listí je užitečná pokrývka půdy a také poskytuje úkryt mnoha živočichům. Věděli jste, že je plné živin a je proto úžasným organickým hnojivem?