Na těsto:
- 320 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 170 g vody
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- sůl
Na náplň:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- kus červené řepy
- trochu umeocta
- olej
Jak připravit plněnou italskou placku schiacciata s řepou
- Z ingrediencí na těsto uhněťte těsto. Zabalte těsto do folie a dejte na cca 30 minut odležet.
- Na pánev dejte trochu oleje, rozehřejte ho, přidejte nastrouhanou řepu, pokapejte umeoctem, podlijte malým množstvím vody a poduste jen velmi krátce. Voda se musí všechna vyvařit. Nechte popřípadě v cedníku okapat a vychladnout.
- Rozdělte těsto na polovinu a vyválejte dva stejné kruhy o průměru 30 cm.
- Na kulatý pekáč dejte pečící papír, položte na něj první plát a na něj rozložte v malé vrstvě řepu. Položte navrch druhý plát a okraje pořádně uzavřete. Propíchejte vidličkou povrch, pomažte ho trochou olivového oleje.
- Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 15-20 minut do zezlátnutí povrchu.
Praktické
- Je možné, že se těsto v troubě nafoukne. Při krájení zase splaskne.
- Použila jsem kulatý pekáček o průměru 32 cm.
- Těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry, nepoužívejte mouku na podsypání.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Místo řepy můžete zvolit jakoukoliv jinou náplň dle vlastní fantazie. Vhodná je např. cuketa, dýně, cibule apod..
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud jsou ale děti zvyklé na klasické pečivo, můžeme jim bez starostí toto pečivo dát. Pro děti ubereme sůl.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Udělala jsem před dvěma dny tuto placku přesně podle rozpisu, (chutnala a vypadala krásně) ale protože jsme byli jen dva a měli ještě další přílohu, tak jen z půlky těsta. Druhou půlku hotového těsta jsem po úvaze nakonec nechala v lednici. Dnes na mě vykoukla, když jsem zrovna vyndávala z trouby chleba, tak jsem udělala bleskovou akci. Rozválela zbylé těsto na dva podlouhlé “trojúhelníky”, navrch olej, česnek, červenou cibuli na proužky, oregano (a v rozporu s místními pravidly tedy, ale byl to prostě fofr a bylo po ruce) na každou jedno malinké rajčátko pro barvu a troška parmazánu. Bylo to neuvěřitelně dobré. To těsto je skvělé. U receptu na pizzu “z lednice”, běžný recept s kvasnicemi, jsem kdysi četla, že těsto se odležením přes noc či dvě v lednici stane lépe stravitelným i chutnějším. Tohle je jen s lahůdkovým droždím, tak jsem nevěděla, co můžu čekat, ale když už ta trouba byla stejně žhavá, riskla jsem to. Myslím, že zcela i bez sýra nebo s nějakým tofu na vršek, či s kešu parmazánem to bude trochu jiné, tipuju, že i tak skvělé. Příště se líp připravím a takhle vyzkouším. Rozhodně to těsto má potenciál. Super, díky.
Je to dobré i studené? Že bych udělala další zdravou školní sváču…