- zelené fazolky
- strouhaný zázvor podle chuti
- česnek
- 1 malá lžička sečuánského pepře
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- sezamová semínka
- gochugaru
- tamari
- voda
- sůl
Jak připravit zelené fazolky po sečuánsku
- Očistěte zelené fazolky.
- Nastrouhejte zázvor, nasekejte česnek, smíchejte sečuánský pepř a gochugaru.
- Zelené fazolky vložte do pánve se lžící oleje a začněte je opékat za stálého míchání. Tento postup je třeba provádět opatrně, zelené fazolky je třeba obracet, nesmí se z nich stát uhlí, musí vadnout a být vrásčité a mírně křupavé s krustičkou. Bude to trvat asi 15 minut.
- Jakmile jsou zelené fazolky upečené, přidejte nasekaný česnek, zázvor, pepř a gochugaru. Přidejte také sezamová semínka. Znovu orestujte.
- Ocet a tamari smíchejte s pár lžícemi vody, osolte a nalijte na fazolky. Zvyšte plamen a vařte, dokud se z tekutiny nestane karamelizovaná omáčka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Budete potřebovat wok nebo dobrou pánev. Doba vaření bude záviset na kvalitě zelených fazolek. Použila jsem zelené fazolky z naší zahrady, jemné a čerstvé.
- Zelené fazolky se nesmí úředem vařit. Výsledná konzistence by byla ovlivněna. Musí být pečené „na sucho“, jejich vzhled musí být vrásčitý, mírně křupavý.
- Sečuánský pepř nelze nahradit černým pepřem. Příchuť je úplně jiná a nelze ji nahradit. Neexistují sečuánské zelené fazolky bez sečuánského pepře.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Místo gochugaru použijte jakoukoliv chilli papričku.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář