Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Sečuánské fazolky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Pikantní jídlo z čerstvých zelených fazolek pro milovníky asijské kuchyně.

Ingredience
  • zelené fazolky
  • strouhaný zázvor podle chuti
  • česnek
  • 1 malá lžička sečuánského pepře
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • sezamová semínka
  • gochugaru
  • tamari
  • voda
  • sůl

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak připravit zelené fazolky po sečuánsku

  1. Očistěte zelené fazolky.
  2. Nastrouhejte zázvor, nasekejte česnek, smíchejte sečuánský pepř a gochugaru.
  3. Zelené fazolky vložte do pánve se lžící oleje a začněte je opékat za stálého míchání. Tento postup je třeba provádět opatrně, zelené fazolky je třeba obracet, nesmí se z nich stát uhlí, musí vadnout a být vrásčité a mírně křupavé s krustičkou. Bude to trvat asi 15 minut.
  4. Jakmile jsou zelené fazolky upečené, přidejte nasekaný česnek, zázvor, pepř a gochugaru. Přidejte také sezamová semínka. Znovu orestujte.
  5. Ocet a tamari smíchejte s pár lžícemi vody, osolte a nalijte na fazolky. Zvyšte plamen a vařte, dokud se z tekutiny nestane karamelizovaná omáčka.

Praktické

  • Budete potřebovat wok nebo dobrou pánev. Doba vaření bude záviset na kvalitě zelených fazolek. Použila jsem zelené fazolky z naší zahrady, jemné a čerstvé.
  • Zelené fazolky se nesmí úředem vařit. Výsledná konzistence by byla ovlivněna. Musí být pečené „na sucho“, jejich vzhled musí být vrásčitý, mírně křupavý.
  • Sečuánský pepř nelze nahradit černým pepřem. Příchuť je úplně jiná a nelze ji nahradit. Neexistují sečuánské zelené fazolky bez sečuánského pepře.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Místo gochugaru použijte jakoukoliv chilli papričku.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Svěží letní steak

Lehký a svěží recept, který přijde vhod v horkých letních dnech. Pokud se do toho pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo. Osobně jsem nadšená. Chce to čas ...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Pečené tofu plátky

Tento velmi jednoduchý a rychlý recept je velmi variabilní a bude záležet pouze na vaší fantazii a sezónnosti zeleniny.
74
5

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.
25
5

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.