- 1 cibule
- cca 250 g kedlubny
- cca 100 g celeru/petržele
- hrnek kysaného zelí
- 2 hrnky vařených fazolí
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kmínu
- umeocet
- jablečný ocet
- sójová omáčka
- cca 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- 3-4 lžíce rostlinné smetany
Jak připravit segedín z fazolí a zeleniny
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, celer nastrouháme na jemno, kedlubnu na hrubo.
- V hrnci rozpálíme na dně olej a zpěníme na něm cibuli se solí.
- Přidáme nastrouhaný kedluben a celer a společně pořádně orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme koření a za občasného míchání restujeme.
- Když je zelenina pěkně orestovaná, ztlumíme plamen a podlijte trochou vývaru/vody. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Na závěr přidáme vařené fazole a kvašené zelí. Společně prohřejeme.
- Pokud nám vyhovuje sušší konzistence, máme hotovo. Pokud chceme více omáčkovou, přidáme trochu vývaru/vody a zahustíme za stálého míchání škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
- Vypneme a dochutíme jablečným octem, umeoctem, případně rostlinnou smetanou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
- Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
- Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.
Obměna
- Smetanu můžete vynechat.
- Fazole můžete dát i jiné než malé bílé.
- Místo kedlubny můžete dát cuketu, zelí či petržel. Já dávám kedluben gigant, protože mám velkou úrodu.
- Koření můžete vyměnit podle svých zvyklostí, každá rodina má svůj “segedín”.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až dvou let, podle toho, zda už běžně jedí ostatní luštěniny, šetříme však s dochucovadly, solí a kořením.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný segedínek 😊 Jen místo kedlubny jsem nastrouhala topinambury, co mi strašily v lednici a místo celeru hlávkové zelí. Místo fazolí cizrna. Jako kořenovka aspoň napařená mrkvička. K tomu jáhlový knedlík. Děkujeme 😊
Dobrý den, jakou roli hraje v receptu kedlubna a petržel? Jen na doplnění zeleniny v jídle?