Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Dostali jste chuť na oblíbenou klasiku, jako je segedínský guláš? Jde to i zdravě. Zkuste tuto verzi s fazolemi a určitě si pochutnáte.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • cca 250 g kedlubny
  • cca 100 g celeru/petržele
  • hrnek kysaného zelí
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sójová omáčka
  • cca 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany

Anička změnila jídelníček sobě i svému příteli Standovi. V

Jak připravit segedín z fazolí a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, celer nastrouháme na jemno, kedlubnu na hrubo.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej a zpěníme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme nastrouhaný kedluben a celer a společně pořádně orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme koření a za občasného míchání restujeme.
  4. Když je zelenina pěkně orestovaná, ztlumíme plamen a podlijte trochou vývaru/vody. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr přidáme vařené fazole a kvašené zelí. Společně prohřejeme.
  6. Pokud nám vyhovuje sušší konzistence, máme hotovo. Pokud chceme více omáčkovou, přidáme trochu vývaru/vody a zahustíme za stálého míchání škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  7. Vypneme a dochutíme jablečným octem, umeoctem, případně rostlinnou smetanou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat.
  • Fazole můžete dát i jiné než malé bílé.
  • Místo kedlubny můžete dát cuketu, zelí či petržel. Já dávám kedluben gigant, protože mám velkou úrodu.
  • Koření můžete vyměnit podle svých zvyklostí, každá rodina má svůj “segedín”.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až dvou let, podle toho, zda už běžně jedí ostatní luštěniny, šetříme však s dochucovadly, solí a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

70 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný segedínek 😊 Jen místo kedlubny jsem nastrouhala topinambury, co mi strašily v lednici a místo celeru hlávkové zelí. Místo fazolí cizrna. Jako kořenovka aspoň napařená mrkvička. K tomu jáhlový knedlík. Děkujeme 😊

Dobrý den, jakou roli hraje v receptu kedlubna a petržel? Jen na doplnění zeleniny v jídle?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehče...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Mexické fazole jinak: Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...