- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
- hrst kysaného zelí
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžíce shoyu (tamari)
- 1/4 uzeného tempehu
- 1/2 lžičky kmínu
- cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt
Jak připravit tradiční segedín
- Nadrobno si nakrájíme cibulku.
- Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
- Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
- V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
- Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
- Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
- Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
- K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
- Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
- Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
- Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
- Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
- K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, “bramborové“, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ďakujem za recept,dnes som využila hlávku zelí a moc som si pochutnala
Výborné 😊 Jen jsem si to malinko upravila do jednoho hrnce a místo tempehu jsem dala fazole a pro “uzenější” chuť – uzenou papriku. Děkujeme 😊