Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s tempehem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez mléka

Segedín patří mezi českou stálici a klasiku, které málokdo odolá. Pojďte si s námi uvařit tento tradičně netradiční segedínský guláš, v naší verzi s uzeným tempehem. Můžete do něj pro změnu kromě zelí použít i cuketu nebo kedluben! Obě varianty jsou výborné.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
  • hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce shoyu (tamari)
  • 1/4 uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit tradiční segedín

  1. Nadrobno si nakrájíme cibulku.
  2. Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
  4. V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
  5. Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
  6. Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
  7. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
  8. K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
  9. Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
  10. Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  11. Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
  12. Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
  • K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, “bramborové“, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lenka3316
14. 8. 2024

Ďakujem za recept,dnes som využila hlávku zelí a moc som si pochutnala

Výborné 😊 Jen jsem si to malinko upravila do jednoho hrnce a místo tempehu jsem dala fazole a pro “uzenější” chuť – uzenou papriku. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Grilovaný “steak” z tempehu

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...