- balíček seitanu natural
- 1/2 cukety
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 hrnek vývaru/horké vody
- 4 lžíce sojové omáčky
- kousek kořene zázvoru
- olej
Jak připravit seitan, aby chutnal jako maso
- Seitan nakrájíme na plátky, cibuli a cuketu na proužky, česnek na plátky, zázvor nastrouháme na jemno.
- Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
- Pokryjeme je cibulí, cuketou a plátečky česneku, okořeníme a zakápneme sojovou omáčkou.
- V troubě pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180°C.
- Pak podlijeme vodou, do které vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru a plátky otočíme (zelenina se tak octne dole a plátky budou na ní).
- Dopečeme do zlatova.
- Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.
Praktické
- Čím více dáme vývaru/vody, tím déle se nám budou plátky dusit. Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme zálivky jen tolik, aby nebyly celé potopené.
- Pro urychlení můžeme pekáček přiklopit, pro křupavou kůrku však na závěr odklopíme.
- Hlídáme zeleninu, aby se nespálila. Měla by se však dusit na dně a tím být před spálením ochráněná.
Kombinujeme
- Dobře dochucený seitan skvěle nahradí maso v jakémkoli receptu – k omáčkám, ke knedlíkům i k rýži.
- Samotný seitan však obsahuje jen pšeničnou bílkovinu, pro kompletní talíř je proto potřeba přidat luštěninu třeba do polévky.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“.
- Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.
Děti
Seitan dáváme dětem občas cca od 1,5 roku, ale dáváme jen maličko koření a šetříme se sojovou omáčkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výtečné! Dala jsem tedy seitan speciál, koření adžika a s rýží a kvašenou zeleninou nemělo chybu! Mimochodem, když jsme u seitanu – můj čerstvý objev je nakrájet seitan speciál na kostičky a zamíchat do pohankové “skvarkove” pomazánky, případně dochutit hořčicí. Pokud se někomu ještě stýská po skvarkove pomazánce, už nebude…
Kde se dá koupit?