Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitan na žampionech

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Rychlý a labužnický pokrm, který nejen krásně voní, ale ještě lépe chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení seitanu Speciál (asi 250 g)
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 1/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet

“Bude to už 5 let, kdy mne bývalá spolužačka Jitka přesvědčila na třídním srazu u nutnosti se zdravě stravovat....

Jak připravit seitan na žampionech

  1. Dáme ohřát vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na tlustší proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a chvíli restujeme. Pak přidáme žampiony a prolisovaný česnek a ještě asi 5 minut restujeme. Nezapomeneme míchat.
  4. Přidáme nakrájený seitan a zalijeme horkým vývarem/vodou. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí žampionů.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a ten pak přidáme do hrnce. Povaříme za stálého míchání asi 3 minuty, než směs zhoustne. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Dochutíme troškou umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi vynecháme seitam a nahradíme ho tofu nebo tempehem či jinou zdravou alternativou “masa”.
  • Omáčku podáváme nejlépe s rýží nebo jinou obilovinou a osvěžujícím salátem.
  • Pokrm lze uvařit i z čerstvých hub.
  • Můžete použít i sušené, stačí půl hrnku ale je nutné houby předem namočit.
  • Pro labužníky můžete přidat i pár lžic rostlinné smetany.

Obměna

  • Místo seitanu můžete použít tempeh nebo tofu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👌

Mňamózní, s polentou a napařenou zeleninkou a mým oblíbeným kimči. Děkuji za recept a doporučuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.