Seitan se představuje
Seitan je čistý lepek. Dělá se tak, že z vysokolepkové mouky (např. pšeničná) uděláme těsto a to pak ponoříme do horké vody a následně ve vodě studené vymýváme škrob, až zůstane pouze samotný lepek. Ten se pak uvaří spolu se zeleninou (červená řepa pro barvu), kořením a sojovou omáčkou. Tak vznikne polotovar, ze kterého můžeme připravit například guláš, můžeme ho péct, smažit či jinak upravit. Je třeba ho dochutit marinádou, například z přírodní hořčice a sojové omáčky.
Tip:
Dnes se dá již ve zdravé výživě koupit přímo pšeničná bílkovina, ze které se dá seitan doma lehce připravit. Stačí ji smíchat s vodou, kořením a dalšími ingrediencemi a můžete si vytvořit třeba domácí veganský salám.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Seitan v jídelníčku
- Seitan v jídelníčku má hlavně konzistenční a chuťový přínos. Je chutný a dá se nejrůzněji upravit.
- Seitan zařazujeme občasně do jídla pro jeho zpestření, běžně ho zařazujeme asi 1x za 14 dní, někdy méně, někdy i více. Důležité je prostřídat všechny potraviny a jejich způsoby úpravy a tím dodržet velkou pestrost.
- Je daleko stravitelnější než například pečivo, neboť je to čistý lepek (bílkovina), který se rozloží v žaludku. Pokud zapečeme škrob s lepkem ve formě pečiva, stravitelnost je mnohem horší a poškození střeva větší.
- Je třeba pamatovat na to, že seitan je pouze obilná bílkovina, a tudíž je třeba mít v jídle i nějakou luštěninu, například luštěninovou polévku, nebo do seitanového guláše přidat uvařené fazole a podobně pro kompletní bílkovinu (tj. kompletní bílkoviny dosáhneme kombinací obiloviny a luštěniny). Není problém k seitanu dát i další obilovinu, neboť lepek už se s dalším škrobem nemá jak propojit a jeho rozložitelnost to nezmenšuje.
- Seitan není vhodný při celiakii a při alergii na lepek. U těžké intolerance, autoimunitních onemocnění, těžkých kožních a některých zažívacích problémů v akutní fázi je lépe se mu vyhnout a to alespoň po určitou dobu.
Naše oblíbené recepty se seitanem:
– Proteinový wok s fazolemi a seitanem
– Seitan na cibuli a cuketě
– Voňavá indická směs se seitanem
– Seitan s brokolicí
– Seitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami
– Pikantní veganský salám ze seitanu
– Seitanové nudličky v cibulové omáčce
– Seitan na červeno
– Pečené seitanové plátky
– Seitanové lečo
– Seitan na kari
– Seitanové plátky na houbách
– Seitan a tempeh v teriyaki omáčce
Co na seitan říkáme v Jíme Jinak
Pokud nemáte problém s lepkem, je to velmi výživná koncentrovaná bílkovina velice vhodná pro sportovce i malé děti. Ne není to samozřejmě jídlo na každý den. Je to jedna z variant, jak si jídelníček rozšířit, jak doplnit bílkoviny. To, čeho se lidé bojí, že je to koncentrovaný lepek, je v tomto případě výhoda. Lepek je bílkovina. Pokud je bílkovina čistá, to znamená bez škrobu, tak je velmi dobře stravitelná. Něco úplně jiného je pečivo, kde je lepek a škrob zapečený a je z toho rohlík nebo chleba, to je těžce stravitelné. Ale čistý seitan nebo-li čistý lepek a k tomu obilí a zelenina jsou lehce stravitelné. Máme zkušenost, že seitan dobře tráví i ti, kteří mají jinak problémy s nadýmáním a jiné zažívací potíže při přechodu na zdravější jídelníček.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Ahoj všichni, jakou pšeničnou bílkovinu kupujete a kde? A nedá se vyrobit???
Dekuji Eva
Seitan mám ráda a kdysi jsem ho jedla každý den a v pohodě :) Myslíte si, že je však plnohodnotnější a vhodnější třeba soja – skrze bílkoviny, jako Natto či čerstvý tempeh (fermentovaná soja), nebo právě pšeničná bílkovina – seitan? Upřímně Natto miluji :-)) a jím ho denně opravdu denně a to samé čerstvý “syrový” tempeh, který hnedka za Nattem miluji a jím ho tak, jak je čerstvý, tedy neupravuji ho tepelně, ani natto, což mi chutná nejvíce :) Samozřejmě to jím v kombinaci ještě s přílohou obilovinami (rýže, aramant, quinoa) a také i různé druhy luštěnin (čočka, fazol,hrách..) každý den dělám různé druhy a každý den navíc mám zeleninu a také kvašenou fermentovanou zeleninu :)) + semínka a celozrnné ovesné vločky s ovocem ;). Jediné, co nemohu jsou ořechy a oleje, protože mi nedělají dobře, takže jako zdroj tuků mám celá semínka (slunečnicova, konopna, lněná, chia, sezam, dýnova) a mák :).
Jsem čistě na rostlinné stravě ze zdravotních důvodů, nikoliv eticky jako vegan.
Děkuji za názor.