steaky:
- 1/2 hrnku uvařené luštěniny (doporučujeme hnědou čočku)
- 3/4 hrnku pšeničné bílkoviny
- 2 lžíce sojové omáčky
- 6 lžic vody
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička mírně pálivého chilli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky hořčice
marináda:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1/4 hrnku vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce obilného sladu/sirupu
- 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody
Jak připravit veganské steaky
- Smícháme všechny suché ingredience v misce.
- V míse smícháme mokré ingredience.
- K mokrým ingrediencím přidáme suché a vše dobře promícháme.
- Poté se do těsta pustíme rukama a 3 minuty hněteme, až se vytvoří pevná koule těsta.
- Rozdělíme ji na 2 části a vytvarujeme steaky.
- Zabalíme je do pečícího papíru a 45 minut napařujeme na pařáčku.
- Rozbalíme a necháme vychladnout.
- Steaky namarinujeme v marinádě smíchané z ingrediencí na marinádu.
- Necháme marinovat minimálně hodinu, lépe přes noc.
- Poté na pánvičce povaříme cca 3-5 minut i se zbytkem marinády.
- Rozmícháme si škrob v trošce studené vody a zbytek marinády zahustíme.
- Podáváme polité zahuštěnou marinádou.
Praktické
- Steaky uchováváme v lednici. Vydrží cca 3 dny.
- Před tím, než je chceme použít k jídlu, je osmažíme na pánvičce.
- Zbylou marinádu můžeme zahustit tak, že ji na pánvičce zalijeme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a steaky tím polít na talíři.
Obměna
- S kořením a ochucením steaků si můžete hrát dle libosti. Můžete přidat třeba koření na maso, grilovací atp.
Kombinujeme
- Podáváme jako součást obědového talíře. Jelikož steaky obsahují i luštěninu, jedná se o komplexní bílkovinu a můžeme přidat už pouze zeleninu a obilovinu.
- Vhodné jsou například k omáčkám a knedlíkům nebo k “bramborové” kaši.
Děti
- Seitan je vhodný pro děti od 1,5 roku, je třeba ale ubrat na koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Úvodní komentář: ,,Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné steaky” vidím jako trošku nešťastný. Radost se určitě dá udělat stejně tak ženskému osazenstvu, anebo jednoduše komukoliv. I když to určitě nebylo zamýšleno negativně, dá se to vyložit jakkoliv a částečně to může působit, že jen ženy se vyznačují schopností vařit a muži neochotou stravovat se rostlinně. Což určitě (minimálně v mém okolí) nepozoruji.
Tak premiéra dopadla dobře, bochánky jsem rozpůlila a měli jsme každý půlku. Z marinády jsem udělala zvýšením surovin UHO a taky obstálo u zbytku rodiny (k tomu rejži, zeleninku a salátek z kvašeného červeného zelí – škoda, že jsem to nevyfotila)