Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu mají velmi dlouhou trvanlivost. Hodí se k čaji nebo kávě, ale dají se i namazat a spojit jako vánoční cukroví. Jsou bez lepku, bez vajec, bez cukru a bez mléka. Vhodné i pro nejmenší děti.

Ingredience
na jeden plech
  • 120 g rýžové mouky
  • 80 g rýžového sirupu
  • 90 gramů tahiny
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce vody podle potřeby

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit sezamové bezlepkové sušenky

  1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které bude pružné a vláčné.
  2. Pokud se nám drolí, přidáme lžíci až dvě vody, podle potřeby, po troškách, až dostaneme dobrou konzistenci.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  4. Pečeme cca 10 minut na 180° C, jakmile začnou zlátnout vyndaváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Sušenky se skvěle hodí pro malé děti, které si užijí vykrajování a které pak budou spokojené s obyčejnou tvrdou sušenkou. Maminky od nejmenších dětí si mohou nadělat sušenky do zásoby a jednou za čas vyndat jednu sušenku, když je potřeba.
  • Sušenkami neuctíte lidi zvyklé na klasické kupované sušenky, ale mě a Romanovi k meltě moc chutnají. Připomínají nám sušenky, co se dávají ke kávě v restauracích. Ale jsou tvrdší.
  • Já jsem použila na mouku celozrnnou rýži a domácí (hrubší) tahini, můžete použít i mouku z bílé rýže.
  • Počítejte, že se sušenky na horkém plechu budou ještě chvíli péct, proto je vyndejte dříve než ztmavnou. Nepečeme do hněda, byly by příliš tvrdé a hořké.
  • Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
  • Těsto nemusíte nechávat odpočinout, dělá se s ním dobře ihned. Pokud ale nemáte čas péct sušenky, můžete si těsto udělat dopředu a skladovat v lednici a péct až po několika dnech.
  • V plechové krabici vám vydrží týdny křupavé.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat nastrouhané jablko, dýni nebo cuketu, aby byly sušenky měkčí, ale nebudou mít potom takovou trvanlivost.
  • Do těsta můžete přidat bio citronovou kůru nebo perníkové koření, skořici apod.
  • Místo rýžové mouky můžete použít pohankovou. Pokud vám nevadí lepek, lze použít i celozrnnou špaldovou, pšeničnou nebo ovesnou.
  • Můžete také přidat nasekané oříšky nebo strouhaný kokos.
  • Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.

Děti

  • Toto veganské cukroví je vhodné pro nejmenší děti. Problematický by mohl být pouze sezam, pokud ale už sezamová semínka v jídle děti měly a neměly reakci, můžete jim bez obav nadělat tyto sušenky pěkně do zásoby. Jsou skvělé přesně v momentě, kdy se dětem prořezávají zoubky a vy jim nechcete dávat kupované pečivo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paťúš
19. 10. 2024

Ahojte podarili sa ďakujem za recept :) I keď dosť som improvizovala, namiesto ryžového sirupu išiel ďatľový a trochu menej, podsýpavala som čirokovou pri valkaní a pohánkovou no a cesto sa dosť drolilo nevedela som či pridať vodu či múku v tomto prípade :D vete poradiť prosím? :) Ale pochutila som si s marhuľovým džemom výborne :)) Nabudúce musím vyskúšať s arašidovým maslom ako píšu viacerí :))

Velikonoční varianta :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

23
14

Ovesné sušenky bez lepku

Ovesné sušenky jsou klasika, se kterou nelze šlápnout vedle. Tento recept je rychlovka a není třeba žádných speciálních ingrediencí.
27
16

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
klub
28
19

Luxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sla...
11
11

Vánoční kaštanové bezlepkové cookies

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru a přirozeně bez...
12
17

Datlové sušenky bez lepku

Honí vás mlsná? Tak si připravte tyto super rychlé sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo jako svačinka na výlet. Jsou bez lepku, cukru i mléka a k jeji...
47
11

Bohaté bezlepkové hromádky

Tento dezert je bez cukru, lepku, mléka i bez vajec. V receptu nenajdete ani sladidla, bez nichž můžete lépe vnímat každou jednotlivou chuť, která by jinak...