- 120 g rýžové mouky
- 80 g rýžového sirupu
- 90 gramů tahiny
- špetka soli
- 1-2 lžíce vody podle potřeby
Jak připravit sezamové bezlepkové sušenky
- Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které bude pružné a vláčné.
- Pokud se nám drolí, přidáme lžíci až dvě vody, podle potřeby, po troškách, až dostaneme dobrou konzistenci.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
- Pečeme cca 10 minut na 180° C, jakmile začnou zlátnout vyndaváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Sušenky se skvěle hodí pro malé děti, které si užijí vykrajování a které pak budou spokojené s obyčejnou tvrdou sušenkou. Maminky od nejmenších dětí si mohou nadělat sušenky do zásoby a jednou za čas vyndat jednu sušenku, když je potřeba.
- Sušenkami neuctíte lidi zvyklé na klasické kupované sušenky, ale mě a Romanovi k meltě moc chutnají. Připomínají nám sušenky, co se dávají ke kávě v restauracích. Ale jsou tvrdší.
- Já jsem použila na mouku celozrnnou rýži a domácí (hrubší) tahini, můžete použít i mouku z bílé rýže.
- Počítejte, že se sušenky na horkém plechu budou ještě chvíli péct, proto je vyndejte dříve než ztmavnou. Nepečeme do hněda, byly by příliš tvrdé a hořké.
- Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
- Těsto nemusíte nechávat odpočinout, dělá se s ním dobře ihned. Pokud ale nemáte čas péct sušenky, můžete si těsto udělat dopředu a skladovat v lednici a péct až po několika dnech.
- V plechové krabici vám vydrží týdny křupavé.
Obměna
- Do těsta můžete přidat nastrouhané jablko, dýni nebo cuketu, aby byly sušenky měkčí, ale nebudou mít potom takovou trvanlivost.
- Do těsta můžete přidat bio citronovou kůru nebo perníkové koření, skořici apod.
- Místo rýžové mouky můžete použít pohankovou. Pokud vám nevadí lepek, lze použít i celozrnnou špaldovou, pšeničnou nebo ovesnou.
- Můžete také přidat nasekané oříšky nebo strouhaný kokos.
- Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.
Děti
- Toto veganské cukroví je vhodné pro nejmenší děti. Problematický by mohl být pouze sezam, pokud ale už sezamová semínka v jídle děti měly a neměly reakci, můžete jim bez obav nadělat tyto sušenky pěkně do zásoby. Jsou skvělé přesně v momentě, kdy se dětem prořezávají zoubky a vy jim nechcete dávat kupované pečivo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahojte podarili sa ďakujem za recept :) I keď dosť som improvizovala, namiesto ryžového sirupu išiel ďatľový a trochu menej, podsýpavala som čirokovou pri valkaní a pohánkovou no a cesto sa dosť drolilo nevedela som či pridať vodu či múku v tomto prípade :D vete poradiť prosím? :) Ale pochutila som si s marhuľovým džemom výborne :)) Nabudúce musím vyskúšať s arašidovým maslom ako píšu viacerí :))
Velikonoční varianta :-)