Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

sezóna jaro

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červenci?

Sezónní potraviny v červenci

Máme tu červenec. Kromě velkých prázdnin začíná i sezóna nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce! Máme se na co těšit :-)

Co je v červenci k mání?

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • meruňky (dezerty, sladké knedlíky, buchty, marmeláda, zmrzlina, pudink)
  • rybíz (dezerty, buchty, nápoj, zmrzlina, želé řez)
  • angrešt (dezerty, buchty)
  • první broskve (dezerty, ozdoba, marmeláda, pudink)
  • první nektarinky (dezerty, ozdoba)
  • první jablka (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první hrušky (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první švestky (sladké knedlíky, buchty, koláče, dezerty, kompot, povidla)
  • borůvky (dezerty, buchty, marmeláda)
  • maliny (dezerty, buchty, řezy, marmeláda, zmrzlina)
  • josta (dezerty, buchty)
  • paprika (lečo, stir fry, dipy, luštěninové a zeleninové směsi, plněná)
  • pórek (stir fry, polévka, hlavní jídla, napařený)
  • cuketa (stir fry, grilovaná, plněná, pečená, polévka, hlavní jídla)
  • cibule (polévky, hlavní jídla)
  • celer (celerový špek, polévky, hlavní jídla)
  • lilek (pečený, grilovaný; jíme v menším množství a správně upravený)
  • vodnice (saláty, polévky, napařená, syrová k dipům)
  • okurka (saláty, syrová k dipům)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • mrkev (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • hlávkové zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky; jíme v menším množství a správně upravená)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • polníček a rukola (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (brambory – proč brambory nejíme?)

Recepty na červenec se sezónními potravinami:
– Meruňková marmeláda
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Meruňkový pudink bez cukru a mléka
– Broskvový osvěžující dezert s agarem
– Květákové kung pao
– Květák na kari s tofu
– Květákový pilaf s žampiony
– Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi
– Letní salát s rukolou
– Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
– Letní salát s klíčky ředkviček
– Bulgur s houbami a rajčátky
– Salát z vodnice, polníčku a cherri rajčátek
– Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou
– Domácí řecký gyros s tofu
– Lehký “bramborový” salát s koprem
– Topinambura s cuketou alá německý bramborový salát
– Cuketový “tatarák”
– Cuketová pizza
– Cuketová smetanová omáčka
– Rychlé cuketové halušky
– Sladký cuketový chlebíček
– Okurkové kanapky

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, pořád platí, že i v létě ovoce jíme tepelně upravené a v menším množství? Nebo je v pořádku, když si dám na dopolední sváču nijak neupravované ovoce (meruňky, maliny, borůvky a jahody)?

Můžu být urejpánek? :-)
Proč se zde v doporučení objevuje lilek a rajčata?
Jako chápu, že třeba domácí, jednou za čas, pro zpestření,…, ale přijde mi, že pro začátečníky, kteří nejdou úplně do hloubky makrobiotiky, to může být docela zavádějící.
Nebo jsem moc zásadová a mám zastaralé názory? ;-) :-D

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

37

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
63

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
44
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
102
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...