Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

sezóna jaro

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červnu?

Sezónní potraviny v červnu

Je tu červen a s ním přichází kromě dalších druhů zeleniny (už nejsme omezení jen na pár druhů jako v květnu a dřívějších měsících), také první jarní ovoce, kterého si můžeme do sytosti užít.

Co je k mání?

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • jahody (do buchet, koláčů, knedlíků, marmelády – recepty s jahodami)
  • třešně (do buchet, koláčů, marmelády – recepty s třešněmi)
  • višně (do buchet, koláčů, marmelády)
  • hrášek (rizota, polévky, hlavní jídla)
  • okurka (saláty)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • mladá brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • karotka (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • mladá kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • mladé zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky)
  • kopr (zálivky, koprová omáčka, do hlavních jídel, salátů)
  • chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.

Recepty na červen se sezónními potravinami:
– Nepečený kokosovo-jahodový dortík
– Jahodový chia pudink
– Jahodový koktejl bez cukru
– Jahodovo-bezinkový nanuk
– Nepečený, krémový, jahodový dort
– Domácí jahodová zmrzlina bez cukru
– Kokosovo-špaldový koláč s tofu a třešněmi
– Jednoduchá třešňová buchta
– Třešňová buchta pro lenochy
– Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem
– Luxusní kedlubnová omáčka s koprem
– Kešu sýr s koprem
– Smetanová polévka s čerstvým koprem
– Voňavé koprové pesto
– Hlávkový salát se smetanou a koprem
– Glazovaná karotka s hráškem
– Hráškovo-mangoldová krémová polévka
– Indické hráškovo-cuketové Kootu
– Restovaná cizrna s kapustou a pestem
– Křupavé zelí s tofu
– Květákové kung pao
– Osvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já snad už nebudu moct tyhle příspěvky číst, mám hned na všechno chuť :) Moc pěkné Ajko :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

44
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
102
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Jarní těstoviny s divokou zeleninou

Využijte sílu jarních rostlinek a dejte si je do výborného lehkého jídla k večeři nebo obědu. Toto je velmi variabilní recept, který v různých obměnách děl...
29
4

Díky salátům o 11 let mladší mozek

Počet lidí v Česku trpících demencí pořád roste. Do roku 2050 by to mohlo být až 380 tisíc lidí. Prevencí může být listová zelenina. Studie potvrzují, že d...