Sezónní potraviny v červnu
Je tu červen a s ním přichází kromě dalších druhů zeleniny (už nejsme omezení jen na pár druhů jako v květnu a dřívějších měsících), také první jarní ovoce, kterého si můžeme do sytosti užít.
Co je k mání?
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- jahody (do buchet, koláčů, knedlíků, marmelády – recepty s jahodami)
- třešně (do buchet, koláčů, marmelády – recepty s třešněmi)
- višně (do buchet, koláčů, marmelády)
- hrášek (rizota, polévky, hlavní jídla)
- okurka (saláty)
- květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
- mladá brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
- mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
- karotka (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
- mladá kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
- mladé zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
- rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky)
- kopr (zálivky, koprová omáčka, do hlavních jídel, salátů)
- chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
- mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
- kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
- jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
- polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
- pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
- rebarbora (do koláčů, buchet)
- řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
- ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
- divoké bylinky – bezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
- (rané brambory – proč brambory nejíme?)
Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.
Recepty na červen se sezónními potravinami:
– Nepečený kokosovo-jahodový dortík
– Jahodový chia pudink
– Jahodový koktejl bez cukru
– Jahodovo-bezinkový nanuk
– Nepečený, krémový, jahodový dort
– Domácí jahodová zmrzlina bez cukru
– Kokosovo-špaldový koláč s tofu a třešněmi
– Jednoduchá třešňová buchta
– Třešňová buchta pro lenochy
– Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem
– Luxusní kedlubnová omáčka s koprem
– Kešu sýr s koprem
– Smetanová polévka s čerstvým koprem
– Voňavé koprové pesto
– Hlávkový salát se smetanou a koprem
– Glazovaná karotka s hráškem
– Hráškovo-mangoldová krémová polévka
– Indické hráškovo-cuketové Kootu
– Restovaná cizrna s kapustou a pestem
– Křupavé zelí s tofu
– Květákové kung pao
– Osvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček
– Jarní salát s polníčkem a koriandrem
– Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
– Jarní miso polévka s řasou wakame
– Jarní kuskus se zeleninou
– Rychlokvašené ředkvičky
– Glazované ředkvičky v kuzu
– Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou
Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
– Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
– Jarní kvásková polévka s kopřivou
– Kopřivová krémová polévka
– Rizoto s kopřivou
– Tempura z kopřivy
– Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Já snad už nebudu moct tyhle příspěvky číst, mám hned na všechno chuť :) Moc pěkné Ajko :)