Sezónní potraviny v květnu
Už se začíná zelenat na lepší časy. V dubnu začaly růst konečně divoké bylinky a některé mladé druhy zeleniny. Květen nám přináší další jarní potraviny nabité živinami, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku.
Co je k mání?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
- mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
- kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
- jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
- polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
- pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
- rebarbora (do koláčů, buchet)
- jahody (do buchet, koláčů, marmelády)
- řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
- ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
- mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
- divoké bylinky – šnytlík (divoká lesní pažitka), bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
- (rané brambory – proč brambory nejíme?)
Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.
Recepty na květen se sezónními potravinami:
– Chřest s těstovinami a smetanou
– Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem
– Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu
– Těstovinový salát s houbami a chřestem
– Polévka z bílého chřestu jinak
– Ranní miso polévka s Wakame a řeřichou
– Dozlatova opečené plátky kedlubny
– Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami
– Kedlubnové zelí a adzuki prejt
– Česneková rýže s mangoldem
– Mangoldová krémová polévka s vločkami
– Cizrna v dýňové omáčce s mangoldem na česneku
– Špenátová omáčka z mangoldu a kedlubnu gigant
– Salát z polníčku s hořčičnou zálivkou
– Jarní salát s polníčkem a koriandrem
– Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
– Bezlepkový koláč s hruškou a rebarborou
– Reveňová bublanina
– Jarní miso polévka s řasou wakame
– Jarní kuskus se zeleninou
– Rychlokvašené ředkvičky
– Glazované ředkvičky v kuzu
– Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou
Recepty s divokými bylinkami:
– Bulgurotto s medvědím česnekem a bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
– Jarní kvásková polévka s kopřivou
– Kopřivová krémová polévka
– Rizoto s kopřivou
– Tempura z kopřivy
– Kopřivový špenát
– Fialkový čaj
– Fialkový ocet
– Salát s mladými pampeliškovými listy
– Špagety s medvědím česnekem
– Pesto z medvědího česneku
– Bezlepkové placky s medvědím česnekem
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář