Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Sicilské arancini (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Tyto skromné veganské arancini jsou opravdu výborné a chuťově se velmi podobají těm klasickým s masem. Hodí se na slavnostnější stůl. Je s nimi trochu práce, ale výsledek stojí za  to. Budete slavit úspěch i u masojedlíků. To vám zaručuji. Proč jsou tyto arancini skromné? Neobsahují žádný veganský sýr, jsou opravdu pouze ze zdravých ingrediencí.

Ingredience
12 kusů
  • 500 g kulaté rýže
  • 750 ml vody
  • 1 mrkev
  • 1 menší stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g čočky
  • půl hrnku čerstvého hrášku
  • necelý hrnek rajského protlaku (bez éček a cukru)
  • sůl
  • pepř
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka
  • olivový olej
  • olej na smažení
  • šafrán

Jak připravit výborné Sicilské bezlepkové arancini (čti arančíny)

  1. Nejprve připravte ragú. Orestujte na oleji na malé kostičky nakrájenou zeleninu – cibulku s česnekem, celerem a mrkví. Přidejte čočku, rajčatový protlak, sůl a pepř a vařte, dokud ragú nezhoustne. Pokud je protlak příliš hustýa čočka ještě není uvařená, tak přidejte trochu vody a nechte ji vyvařit. Poslední minuty vaření přidejte hrášek. Nechte vychladnout. Ragú musí být opravdu husté, aby vám pak nevytékalo ven.
  2. Několikrát propláchněte rýži, posypte ji šafránem, osolte a ji dejte vařit. Voda by se měla zcela vyvařit. Nechte rýži v míse vychladnout.
  3. Připravte si těstíčko na obalování. Ve vodě rozmíchejte cizrnovou mouku. Těstíčko má být hustší, aby pak z rýže nestékalo. Do talíře nasypte bezlepkovou strouhanku. Pokud máte vše připravené a po ruce, nastává ta největší práce. Chce to trochu trpělivosti.
  4. Do navlhčené dlaně si naberte hromádku rýže, stlačte a doprostřed dejte lžící vychladlé ragú. Vytvářejte koule velké jako tenisový míček. Dobře stiskněte, aby se vše uzavřelo. Poté obalte arancini v těstíčku a nakonec vše obalte ve strouhance. Před každou koulí si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila. Smažte ve větším množství oleje ze všech stran.

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Bezlepkovou strouhanku koupíte hotovou v kukuřičné verzi.
  • Čočka se vaří jen v protlaku, pokud je příliš hustý, přidejte vodu. Pokud si nejste jistí, klidně čočku uvařte předem ve vodě a do receptu přidejte už uvařenou, ale já vařím takto.
  • Ragú musí být dobře vychlazené, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Rýže, pokud chcete použít jinou, než tu v receptu, musí být lepivá!
  • I když nemiluji mražení stravy, nesmažené arancini můžete dát i do mrazáku a poté, před přípravou, je necháte rozmrazit.

Obměna

  • Používejte pouze šafrán! Ne kurkumu. Nejde tu jen o barvu, ale i o typickou chuť.
  • Můžete si vymyslet i jinou náplň, fantazii se meze nekladou. Tento recept je veganský, ale velmi podobný masovému originálu.
  • Použít můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud však vaše menší děti běžně jedí maso, uzeniny apod., pak jim bez obav nabídněte i tento pokrm.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář