- 500 g kulaté rýže
- 750 ml vody
- 1 mrkev
- 1 menší stonek řapíkatého celeru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g čočky
- půl hrnku čerstvého hrášku
- necelý hrnek rajského protlaku (bez éček a cukru)
- sůl
- pepř
- cizrnová mouka
- bezlepková strouhanka
- olivový olej
- olej na smažení
- šafrán
Jak připravit výborné Sicilské bezlepkové arancini (čti arančíny)
- Nejprve připravte ragú. Orestujte na oleji na malé kostičky nakrájenou zeleninu – cibulku s česnekem, celerem a mrkví. Přidejte čočku, rajčatový protlak, sůl a pepř a vařte, dokud ragú nezhoustne. Pokud je protlak příliš hustýa čočka ještě není uvařená, tak přidejte trochu vody a nechte ji vyvařit. Poslední minuty vaření přidejte hrášek. Nechte vychladnout. Ragú musí být opravdu husté, aby vám pak nevytékalo ven.
- Několikrát propláchněte rýži, posypte ji šafránem, osolte a ji dejte vařit. Voda by se měla zcela vyvařit. Nechte rýži v míse vychladnout.
- Připravte si těstíčko na obalování. Ve vodě rozmíchejte cizrnovou mouku. Těstíčko má být hustší, aby pak z rýže nestékalo. Do talíře nasypte bezlepkovou strouhanku. Pokud máte vše připravené a po ruce, nastává ta největší práce. Chce to trochu trpělivosti.
- Do navlhčené dlaně si naberte hromádku rýže, stlačte a doprostřed dejte lžící vychladlé ragú. Vytvářejte koule velké jako tenisový míček. Dobře stiskněte, aby se vše uzavřelo. Poté obalte arancini v těstíčku a nakonec vše obalte ve strouhance. Před každou koulí si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila. Smažte ve větším množství oleje ze všech stran.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Bezlepkovou strouhanku koupíte hotovou v kukuřičné verzi.
- Čočka se vaří jen v protlaku, pokud je příliš hustý, přidejte vodu. Pokud si nejste jistí, klidně čočku uvařte předem ve vodě a do receptu přidejte už uvařenou, ale já vařím takto.
- Ragú musí být dobře vychlazené, aby se vám s ním dobře pracovalo.
- Rýže, pokud chcete použít jinou, než tu v receptu, musí být lepivá!
- I když nemiluji mražení stravy, nesmažené arancini můžete dát i do mrazáku a poté, před přípravou, je necháte rozmrazit.
Obměna
- Používejte pouze šafrán! Ne kurkumu. Nejde tu jen o barvu, ale i o typickou chuť.
- Můžete si vymyslet i jinou náplň, fantazii se meze nekladou. Tento recept je veganský, ale velmi podobný masovému originálu.
- Použít můžete i jinou zeleninu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let. Pokud však vaše menší děti běžně jedí maso, uzeniny apod., pak jim bez obav nabídněte i tento pokrm.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář