Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Šípkový ocet -praktický návod krok za krokem

Uvařeno

Šípků je v tomto období všude plno.Krásně se červenají na keřích, některé jsou už sice změklé, ale to vůbec nevadí. Vyrobte si z nich snadno a prakticky zadarmo vitamíny nabitý domácí šípkový ocet, který najde uplatnění v kuchyni i jako lék.

Ingredience
  • 1 kg čerstvě natrhaných šípků
  • voda

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit domácí šípkový ocet

  1. Nachystejte si převařenou vodu, mezitím co bude voda chladnout (musí být studená), si omyjte šípky a očistěte je.
  2. Do čisté 3 l sklenice nasypte šípky a zalijte je vychladlou vodou, poté rozmixujte tyčovým mixérem i se semeny.  
  3. Zalijte vychladlou převařenou vodou. Sklenici neplňte vodou až po okraj.
  4. Láhev uzavřete víkem a postavte ji na parapet. Každý den ocet promíchejte, aby nezačala hladina plesnivět, míchejte, dokud nezačne kvasit.
  5. Ocet za 2 měsíce sceďte a nechte ještě 2 měsíce stát. Čím déle ho necháte, tím bude ocet kvalitnější. Můžete jej průběžně ochutnávat, zda jste s výsledkem spokojeni a případně ho ještě nechat dál pracovat.
  6. Jakmile je ocet hotový, přelijte ocet do čistých lahví, uskladňujte v temnu a chladnu.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Šípky nesmí být nahnilé. Použijte jen ty pěkné.
  • Není potřeba přidávat cukr ani jiný ocet, vše se rozběhne samo, stejně tak připravujeme i jablečný ocet a také do něj vůbec nic kromě vody a jablek nepřidáváme. Funguje skvěle a vydrží opravdu až do další sklizně a výroby nového octa.
  • Šípkový ocet využíváme především v kuchyni. Do salátů, na přípravu zálivek a marinád, na dochucení pečené i dušené zeleniny a všude tam, kam bychom běžně přidali jablečný či vinný ocet.
  • Ocet používáme také na oplach vlasů, jako lék smíchaný s vodou. Kdo potřebuje, může si přisladit svým oblíbený. sladidlem. Také ho dáváme po troškách našim opeřeným miláčkům do vody, kvůli případným nemocem.
  • Šípkový ocet je plný vítaminů, díky tomu, že neprošel varem, si zachová všechny své cenné látky. Jeho chuť bude sladkokyselá. Navíc je velkou výhodou, že pokud nemáte zahrádku a přístup k ovoci, šípků v přírodě je mnoho a tak si můžete založit octů více a zásobit se tak nejen na zimu téměř zdarma.
  • Velké 3 litrové sklenice nekupujeme. Jedna místní školní jídelna jich obrovské množství nabízí na rampě k odebrání, takže jediné co potřebujeme je víčko a voda. Zkuste také najít nějakou jídelnu, kde sklenice třeba i vyhazují, anebo se o ně také rádi podělí. Dokonce i v restauracích mnohdy sklenice, které jsou použitelné třeba i na zavařování, jen tak vyhazují, takže i tam se dá velké množství sklenic sehnat.

      Děti

      • Šípkový ocet je možné v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

      🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

      Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

      Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

      62 lidí už poděkovalo za článek.

      Komentáře

      Kristyna
      13. 11. 2023

      Dobrý den, dělají se nám na povrchu bílé flíčky. To bude asi plíseň, že?:(

      Milá Silvie, sklenici mám postavit na parapet, bude tedy na světle? Zatím jsem dělala jen jablečný ocet a ten měl být už od začátku v temnu. Moc děkuji za recept, krásný podzim. Věra

      Ukázat další komentáře

      Vyzkoušejte také

      Domácí omáčka Teriyaki

      Tuto rychlou domácí Teriyiaki omáčku můžete použít jako dochucovadlo vašich asijských pokrmů. Budete jím mít během několika minut hotovou a v lednici vždy ...

      Cajun směs koření a bylinek

      Koření používám celoročně, ale s příchodem podzimu a na zimní měsíce se ráda vracím k výrazným a pikantním chutím. Cajunské koření se velmi snadno připravu...

      Domácí směs koření Za’atar

      Tato směs koření a bylinek je velmi variabilní. Nezáleží jen na regionech, ale také na rodinách či kuchařích, kteří ji připravují a své recepty pečlivě taj...

      Baharat – směs koření Středního východu

      Baharat je aromatická směs koření používaná v arabských zemích, kde je oblíbená natolik, že je přítomna ve většině tamních každodenních receptů. 

      Sambar masala – domácí výroba

      Sambar masala je indická směs koření, která dodá pokrmům skvělou chuť a vůni. Ne vždycky je kořeni tohoto druhu k mání, tak proč si ho neudělat doma?

      Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

      Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.