- 1 kg čerstvě natrhaných šípků
- voda
Jak připravit domácí šípkový ocet
- Nachystejte si převařenou vodu, mezitím co bude voda chladnout (musí být studená), si omyjte šípky a očistěte je.
- Do čisté 3 l sklenice nasypte šípky a zalijte je vychladlou vodou, poté rozmixujte tyčovým mixérem i se semeny.
- Zalijte vychladlou převařenou vodou. Sklenici neplňte vodou až po okraj.
- Láhev uzavřete víkem a postavte ji na parapet. Každý den ocet promíchejte, aby nezačala hladina plesnivět, míchejte, dokud nezačne kvasit.
- Ocet za 2 měsíce sceďte a nechte ještě 2 měsíce stát. Čím déle ho necháte, tím bude ocet kvalitnější. Můžete jej průběžně ochutnávat, zda jste s výsledkem spokojeni a případně ho ještě nechat dál pracovat.
- Jakmile je ocet hotový, přelijte ocet do čistých lahví, uskladňujte v temnu a chladnu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Šípky nesmí být nahnilé. Použijte jen ty pěkné.
- Není potřeba přidávat cukr ani jiný ocet, vše se rozběhne samo, stejně tak připravujeme i jablečný ocet a také do něj vůbec nic kromě vody a jablek nepřidáváme. Funguje skvěle a vydrží opravdu až do další sklizně a výroby nového octa.
- Šípkový ocet využíváme především v kuchyni. Do salátů, na přípravu zálivek a marinád, na dochucení pečené i dušené zeleniny a všude tam, kam bychom běžně přidali jablečný či vinný ocet.
- Ocet používáme také na oplach vlasů, jako lék smíchaný s vodou. Kdo potřebuje, může si přisladit svým oblíbený. sladidlem. Také ho dáváme po troškách našim opeřeným miláčkům do vody, kvůli případným nemocem.
- Šípkový ocet je plný vítaminů, díky tomu, že neprošel varem, si zachová všechny své cenné látky. Jeho chuť bude sladkokyselá. Navíc je velkou výhodou, že pokud nemáte zahrádku a přístup k ovoci, šípků v přírodě je mnoho a tak si můžete založit octů více a zásobit se tak nejen na zimu téměř zdarma.
- Velké 3 litrové sklenice nekupujeme. Jedna místní školní jídelna jich obrovské množství nabízí na rampě k odebrání, takže jediné co potřebujeme je víčko a voda. Zkuste také najít nějakou jídelnu, kde sklenice třeba i vyhazují, anebo se o ně také rádi podělí. Dokonce i v restauracích mnohdy sklenice, které jsou použitelné třeba i na zavařování, jen tak vyhazují, takže i tam se dá velké množství sklenic sehnat.
Děti
- Šípkový ocet je možné v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den, dělají se nám na povrchu bílé flíčky. To bude asi plíseň, že?:(
Milá Silvie, sklenici mám postavit na parapet, bude tedy na světle? Zatím jsem dělala jen jablečný ocet a ten měl být už od začátku v temnu. Moc děkuji za recept, krásný podzim. Věra