Pevné nehty a zdravé klouby
Málokdo tuší, že síra patří k nejdůležitějším minerálům, jelikož se podílí na spoustě důležitých procesů v našem těle. Je totiž nezbytnou součástí lidské tkáně a je přítomna v každé naší buňce. Jako první příznaky nedostatku síry mohou být například suché a lámavé vlasy a nehty, kožní problémy, jako dermatitida, ekzémy, bolest svalů a kloubů, trávicí potíže či únava, špatná koncentrace a spánek. Tento minerál je důležitou složkou především při tvorbě kolagenu, elastinu, chrupavek a keratinu, které jsou stavebními kameny pro zdravé nehty, vlasy, kůži a kosti. Odtud pramení, proč je často nazývána jako “minerál krásy”. Síra slouží také ke zklidnění zánětů, posílení imunity a hojení poškozených tkání. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti a podporuje přirozenou detoxikaci, pomáhá tak tělu odstraňovat toxiny v játrech a ledvinách.
Tento minerál nám může tedy pomoci tím, že:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Bylo dokonce prokázáno, že síra má v některých případech lepší účinky na alergie, než běžně ordinovaná antihistaminika.
- Zlepšuje stav naší pleti, kterou pomáhá udržovat zdravou, čistou a pružnou.
- Podporuje růst silných lesklých vlasů a nehtů.
- Zmírňuje bolesti kloubů a svalů (je vhodná při léčbě revmatu).
- Podporuje zdravé trávení.
- Pomáhá při alergiích.
Potraviny bohaté na síru
Protože naše tělo nedokáže samo produkovat síru, je důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na tento minerál. Velký obsah síry obsahuje především:
- brukvovitá zelenina: brokolice, rukola, růžičková kapusta, kadeřávek, květák, ředkvičky a červené zelí. TIP: U této zeleniny se doporučuje především příprava v páře, která zvyšuje obsah síry a tělo ji tak dokáže nejlépe využít. Výzkum také prokázal, že tato zelenina se může pyšnit významnými protizánětlivými a protirakovinnovými účinky a vysokým obsahem vitaminu C (100 g brokolice obsahuje 150% doporučené denní dávky tohoto vitaminu).
- ořechy a semínka: obzvláště vlašské ořechy, lněná semínka
- cibulová zelenina: cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek
TIP: Cibulová zelenina naopak obsahuje nejvíce síry za syrova. Ovšem pokud nakrájíte například cibuli nebo česnek a necháte je alespoň 10 minut před vařením odležet, uvolní se tak více sloučenin síry, které se stanou odolnějšími vůči teplu. - divoká zelenina: zejména kopřiva
Zelenina bohatá na síru je známá především pro svou hořkost a silné, ne moc příjemné, aroma, ale věřím, že po přečtení článku se vám stanou brokolice a kapustičky o to chutnějšími.
Hurá do kuchyně
Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s těmito potravinami a dejte nám vědět, jak vám chutná:
- Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí
- Brokolicový pilaf s rozinkami
- Slaný bezlepkový koláč s brokolicí
- Růžičková kapusta na sladkém curry
- Luxusní růžičková kapusta s uzeným
- Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou
- Kopřivová pomazánka
- Tempura z kopřivy
- Kopřivová krémová polévka
- Zdravé domácí musli tyčinky
- Jáhly se lněným semínkem
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář