Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Sklizeň ředkviček “jinak” (Janka)

Letos se konečně povedlo! První rok mi je zlikvidovali dřepčíci, loni jsem je musela ještě před květem vytrhat, protože stínily rajčatům a letos… hotové ředkvičkové hody! Pravda, tak trochu jinak. Jak jinak :-) 

Kořen nebo plody?

Ředkvičky, tak jak je všichni známe, jsme sklízeli v květnu. Už tehdy byly nádherné pro oko! Na můj vkus jsou ale často příliš pálivé. U ředkviček “jinak” se nesklízí kořen, ale zelený nezralý plod. A je to lahoda! Mají jemnější chuť, nejsou tak pálivé a chutnají překvapivě po ředkvičkách.

Jak k tomu došlo?

Jeden řádek ředkviček jsem nestihla zužitkovat a než jsem se dostala k záhonu, už valily do květu. Nechala jsem je, a aby měly náskok před dřepčíky, přikryla je netkanou textilií. Jakmile začaly vykvétat, přikrývku jsem sundala, aby mohly být řádně opýleny. Nijak jsem neřešila jednocení, kdy se doporučuje, aby každá rostlina byla cca 25 cm od sebe. Všechny si mi nakonec polehaly na záhon, kde jsem vysela cukety. Musela jsem ředkvičky trochu ukáznit, aby i cukety dostaly nějaké světlo, ale myslím, že se podařilo. Zatím si tam spolu spokojeně rostou :-)    

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Je toho pro všechny sousedy!

A ještě zbyde na klíčení! Na fotce jsou 3 rostliny, tedy 3 malé ředkvičky! Z jednoho řádku tak bude mít užitek několik domácností a předpokládám, že mi ještě zbydou na klíčení. Teda, netušila jsem, že si budu někdy pěstovat své vlastní bio semeno na klíčení :-) Pokud to chcete také zkusit, zvolila bych pro začátek 1 – 2 rostliny pro každého strávníka.

A co s tím v kuchyni?

Dám to všude, kde bych jinak dala ředkvičku – polévka, stir fry, zeleninové směsi, posypka. Třeba se odhodlám a zkusím to vykvasit. Mám pocit, že by to mohla být fajn chuťovka, takový kondiment. 

Vaše Janka

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
17. 6. 2024

Mňam, taky mi chutnají, ale musím jich vyset víc…

Vypadá to jako ačokča, ne ředkvičky. Měla jsem ji loni poprvé, přesně takto se pne a vypadá.😄.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Semenaření 1. díl – co je semenaření a proč se do něj pustit

Semenaření je v podstatě pěstování a uchovávání semínek, která můžete příští rok zasadit a nastartovat tak nový koloběh rostlinného života. V tomto článku ...

Permazahrada aneb chci se naučit vypěstovat si jídlo (Janka)

Permazahrada, to je malý krůček k potravinové soběstačnosti. Jak to všechno začalo…

Ohlédnutí za jarem v permazahradě

Léto je již v plném proudu, vše roste, vše je oseto či osázeno, na zahradě už nezbyl ani kousek volné plochy. Nejen díky tomu mám čas ohlédnout se a zhodno...

Permazahrada v lednu (Janka)

Leden je čas bilancování loňského roku a vytváření nových plánů na rok nadcházející. Jinak tomu není ani v zahradě. Co se povedlo? Co ne? Co bych letos moh...

Permazahrada v únoru (Janka)

I když je v únoru stále zima, někde ještě leží sníh a mrazům rozhodně neodzvonilo, a to ani u nás v nížině, jaro je cítit ve vzduchu! Letošní sezóna už opr...

Přírodní postřiky na zahradní škůdce a choroby

V zahradních centrech je v nabídce velké množství různých zaručeně fungujících postřiků. Pokud nechcete používat chemii, zkuste si vyrobit přírodní postřik...