Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Skořicová dýně

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna podzim
sezóna zima

Netradiční recept z dýně pro milovníky chuťových kontrastů a pro všechny kdo se nebojí trošku v kuchyni odvázat od klasických chutí.

Ingredience
  • kus dýně
  • olivový olej
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • pepř
  • sůl
  • pažitka
  • granátové jablko

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit pečenou dýni se skořicí a granátovým jablkem

  1. V mističce smíchejte olivový olej s rýžovým sirupem, skořicí, 1 lžící vody a soli.
  2. Dýni nakrájejte na kostičky ne příliš veliké. Osolte, pokapejte olejem a dejte péct do trouby asi na 200°C. Asi po deseti minutách dýni zkontrolujte, když začíná měknout, polijte jí skořicovým kondimentem a dobře jí v něm obalte. Znovu dejte péct.
  3. Během pečení dýni promíchávejte, aby byla stále obalená v kondimentu a aby se sirup nezačal pálit.
  4. Po upečení dejte na talíř, opepřete, posypte pažitkou a granátovým jablkem.

Praktické

  • Není třeba přesnosti a vážení, řiďte se podle množství strávníků.
  • Troubu hlídejte, aby se sirup nepřepálil.

Obměna

  • Pokud nechcete kupovat granátové jablko, vynechte.
  • Pokud nepoužijete granátové jablko, pokapejte trochou citronové šťávy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj Věrko, byla jsem zvědavá na chuť tohoto receptu, tak jsem zkusila malinko pro sebe. Napařila jsem si kousek dýně. Když byla měkká, opekla jsem ji na pánvičce na troše oleje. V misce jsem smíchala ostatní suroviny a opečenou dýni jsem do misky přidala. Obalila jsem ji a vrátila to celé na pánvičku a nechala zhoustnout. Podávala jsem ochucenou dýni na listu křupavého salátku. Zakápla citrónem. Dobré to bylo! Díky za inspiraci.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Bezlepkové dýňové noky

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, kte...