Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Omáčky by měly být na našem talíři často, zelenina pokaždé. Tady máme obojí. Je sezóna dýní a řepy, tak až nebudete vědět, co s nimi, zkuste tento recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 hrnek řepy nakrájené na menší hranolky
  • 1 hrnek zelí pokrájeného na nudličky
  • 2 cibule
  • půl lžičky tymiánu
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: trochu umeocta
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, řepu a trochu osolíme. Restujeme do sklovata.
  3. Po asi 5 minutách přidáme dýni a zelí. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a přidáme půl lžičky tymiánu. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  4. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
  5. V trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme k zelenině. Je potřeba alespoň 2-3 minutky povařit, aby se provařil a omáčka zhoustla.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
Praktické
  • Vývaru nebo vody dejte více, pokud chcete mít víc omáčky. Méně, pokud máte mokřejší přílohu a chcete jen nějak upravit zeleninu. Stejně tak kukuřičného škrobu dejte více, pokud chcete hustou omáčku a méně, pokud ji chcete řídkou.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.
  • Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

  • Zeleninu máme zastoupenou bohatě, pokud tedy přidáte obilovinu a luštěninu, máme kompletní talíř, jak má být. Pro dokonalost přidáme ještě zelené natě, kvašenou zeleninu a semínka.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sójovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobrá. Jen jsem trochu pozměnila zeleninu – cibule, řepa, mrkev, petržel, jinou už nemám😁 Přesně ta sladkokyselá chuť, jakou mám ráda.

🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť – vyzkoušejte te...
9
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...