- řasa kombu
- 1 lžička oleje
- mrkev
- kus dýně
- menší cibule
- petržel
- kokosové mléko
- uvařené bílé velké fazole
- sušený tymián
- 1/3 – 1/2 lžičky koření kari (dle chuti a pikantnosti vašeho koření)
- k dochucení: sůl, sojová omáčka, případně bílé miso
Jak připravit kokosové zeleninové nishime
- Na dno hrnce s tlustým dnem nalijeme trošku oleje a vložíme řasu.
- Začneme skládat zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu a dýni na kostky a petržel a mrkev na kolečka.
- Zapneme plamen a jakmile se zelenina začne restovat, trošku osolíme, zakapeme sojovou omáčkou, posypeme tymiánem, zalijeme do 1/3 vodou.
- Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou cca 7 minut.
- Potom dolijeme cca 1/3 šálku kokosového mléka a přidáme uvařené fazole (nebo jinou luštěninu nebo vynecháme).
- Dusíme dalších cca 5 minut nebo do změknutí zeleniny.
- Zeleninu nemícháme.
- Vypneme a ochutíme dle toho, jakou máme rádi zeleninu – můžeme troškou bílého misa rozmíchaného v teplé vodě (vytvoří skladkou chuť), anebo třeba rýžovým octem (pro kyselkavější chuť) aj.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud by zelenina byla moc řídká, zahustíme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a povaříme se zeleninou do zhoustnutí. Pokud by naopak zelenina byla moc hustá, doředíme ji vodou nebo mlékem.
- Zeleninu od začátku varu nemícháme, jinak se dobře neprovaří!
Obměna
- Můžeme zaměnit druhy zeleniny – výborný je i batát, růžičková kapusta, zelí, pórek aj.
- Místo uvařených fazolí můžeme dát i jinou uvařenou luštěninu )cizrnu, červenou čočku aj.), anebo uzené tofu / tempeh.
- Místo tymiánu můžeme použít jiné bylinky.
- Kari se dá vyměnit také za kurkumu nebo jiné koření.
- Výborné je také duchucené troškou zázvorové šťávy. Zejména do chladných dnů.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bylo to opravdu vynikající a ještě jsme zužitkovali úrodu ze zahrádky a procházející kešu smetanu. Jste úžasní. Všechno tak dopodrobna vysvětlujete, že se z těch receptů musí naučit vařit i absolutní amatér. Díky za to že jste. Kurs jarní očista neměl také naprosto žádnou chybu.
Lahodná krmě hodící se nejen k dobrému obědu pod rozkvetlými sakurami v dalekém Japonsku 🙏
Velké fazole “sloní uši”, rýže basmati, napařená brokolice s mrkví, posypka gomasio. Moje premiéra s úpravou Nishime, ano toto dokážu milovat 😀 Též jsem poprvé měl fazole “sloní uši” jsou vynikající. Rychlý a výborný recept, řekl bych až návykový 😀