Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Ingredience
  • řasa kombu
  • 1 lžička oleje
  • mrkev
  • kus dýně
  • menší cibule
  • petržel
  • kokosové mléko
  • uvařené bílé velké fazole
  • sušený tymián
  • 1/3 - 1/2 lžičky koření kari (dle chuti a pikantnosti vašeho koření)
  • k dochucení: sůl, sojová omáčka, případně bílé miso

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak připravit kokosové zeleninové nishime

  1. Na dno hrnce s tlustým dnem nalijeme trošku oleje a vložíme řasu.
  2. Začneme skládat zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu a dýni na kostky a petržel a mrkev na kolečka.
  3. Zapneme plamen a jakmile se zelenina začne restovat, trošku osolíme, zakapeme sojovou omáčkou, posypeme tymiánem, zalijeme do 1/3 vodou.
  4. Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou cca 7 minut.
  5. Potom dolijeme cca 1/3 šálku kokosového mléka a přidáme uvařené fazole (nebo jinou luštěninu nebo vynecháme).
  6. Dusíme dalších cca 5 minut nebo do změknutí zeleniny.
  7. Zeleninu nemícháme.
  8. Vypneme a ochutíme dle toho, jakou máme rádi zeleninu – můžeme troškou bílého misa rozmíchaného v teplé vodě (vytvoří skladkou chuť), anebo třeba rýžovým octem (pro kyselkavější chuť) aj.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud by zelenina byla moc řídká, zahustíme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a povaříme se zeleninou do zhoustnutí. Pokud by naopak zelenina byla moc hustá, doředíme ji vodou nebo mlékem.
  • Zeleninu od začátku varu nemícháme, jinak se dobře neprovaří!

Obměna

  • Můžeme zaměnit druhy zeleniny – výborný je i batát, růžičková kapusta, zelí, pórek aj.
  • Místo uvařených fazolí můžeme dát i jinou uvařenou luštěninu )cizrnu, červenou čočku aj.), anebo uzené tofu / tempeh.
  • Místo tymiánu můžeme použít jiné bylinky.
  • Kari se dá vyměnit také za kurkumu nebo jiné koření.
  • Výborné je také duchucené troškou zázvorové šťávy. Zejména do chladných dnů.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to opravdu vynikající a ještě jsme zužitkovali úrodu ze zahrádky a procházející kešu smetanu. Jste úžasní. Všechno tak dopodrobna vysvětlujete, že se z těch receptů musí naučit vařit i absolutní amatér. Díky za to že jste. Kurs jarní očista neměl také naprosto žádnou chybu.

Jaroslav Hlávka
4. 2. 2021

Lahodná krmě hodící se nejen k dobrému obědu pod rozkvetlými sakurami v dalekém Japonsku 🙏
Velké fazole “sloní uši”, rýže basmati, napařená brokolice s mrkví, posypka gomasio. Moje premiéra s úpravou Nishime, ano toto dokážu milovat 😀 Též jsem poprvé měl fazole “sloní uši” jsou vynikající. Rychlý a výborný recept, řekl bych až návykový 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.