Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladké zeleninové pyré á la svíčková

Uvařeno
bez sóji

Někdy se stane, že chcete udělat svíčkovou, ale zjistíte, že vám na ni chybí zelenina, která do ní patří. A tak použijete jinou a vznikne z toho výborné sladké zeleninové pyré, na kterém si báječně pošmáknete. Nebojte se experimentovat!

Ingredience
pro 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 menší červená cibule
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru
  • kousek kedlubny
  • pár růžiček květáku
  • koření: 2 jalovce, 2 kuličky nového koření, 2 menší bobkové listy, 2 kuličky pepře
  • špetka soli

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak na sladké zeleninové pyré á la svíčková
  1. Do hrnce nalijte olej a nechejte ho rozehřát.
  2. Mezi tím si nakrájejte nadrobno cibuli, na kostičky mrkev, celer, kedlubnu a na růžičky rozeberte květák.
  3. Jakmile bude olej horký, vložte cibuli, posolte, zakryjte pokličkou, snižte plamen na nejnižší a nechejte dusit.
  4. Jakmile bude cibule zlatavá, přidejte zbylou zeleninu a koření.
  5. Osmahněte a až se zelenina bude připalovat, nalijte vývar nebo vodu.
  6. Pod pokličkou na mírném plameni duste cca 7 minut, až bude zelenina měkká.
  7. Poté vyndejte koření a rozmixujte na jemné pyré.
  8. Pokud bude potřeba, dochuťte nebo zjemněte rostlinnou smetanou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Aby byl talíř kompletní, přidejte jakoukoliv obilovinu (např. špaldové kernoto) a bílkovinu (např. tempehové mini “kotletky” v tomatové marinádě nebo uzený tempeh/tofu).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém j...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Sladké cibulky s umeboškou

Cibule obsahuje mnoho dobře využitelného vápníku a tohle je skvělý způsob jak si servírovat. Slaďounké cibulky s umeboškou milujeme my i děti a návštěvy je...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...