Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Sladké zeleninové stew s fazolemi

Uvařeno

Pokud máte rádi sladkou chuť stejně jako já, tak Vás tento recept určitě uspokojí. Kombinace sladkých druhů zeleniny a shiromisa sladkou chuť ještě posílí.

Žiji již dlouhé roky ve Francii. Vždy jsem byla přesvědčená, že se stravuji vyváženě a neměla jsem pocit, že dělám ně...

Základní informace
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Pokud máte rádi sladkou chuť stejně jako já, tak Vás tento recept určitě uspokojí. Kombinace sladkých druhů zeleniny a shiromisa sladkou chuť ještě posílí.

Ingredience pro 2 porce
  • mrkev nakrájená na šikmá kolečka
  • petržel nakrájená na šikmá kolečka
  • Hokkaidó dýně nakrájená na kostky
  • cibule nakrájená na půlměsíčky
  • růžičková kapusta nakrájená na půlky
  • 1 lžička shiromisa
  • zeleninový vývar (voda)
  • uvařené fazole
  • zázvorová šťáva (dle chuti)
  • nasekaná petrželka nadrobno
Postup

Na oleji zpěňte se špetkou soli do sklovata cibulku, přidejte mrkev, chvilku restujte (případně přidejte trošku soli, aby se zelenina nepřipalovala – pustí šťávu), přidejte dýni, petržel a zalijte horkým zeleninovým vývarem (vodou), aby zelenina byla ponořená. Na středním plameni duste cca 10 minut, poté přidejte nakrájené kapustičky a duste dalších 5 – 10 minut. Nakonec vmíchejte uvařené fazole (nebo cizrnu). Dochuťte shiromisem, které rozmícháte v hrnečku s teplou vodou a nalijete do hrnce k zelenině, kde ho necháte zhruba minutku bez pokličky prohřát (nevařit!), poté vypněte plamen, zakapejte zázvorovou šťávou (nejdříve raději dejte méně a případně přidávejte) podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku.

Obměna

Místo vařených fazolí můžete použít vařenou cizrnu nebo jinou luštěninu. Určitě by byl dobrý i tempeh, tofu nebo seitan. Také zeleninu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Můžete použít např. brokolici, batáty, květák, celer, kedluben aj.

Kompletní talíř

Přidáním obiloviny (jáhly, rýže, pohanka, těstoviny aj.) získáte kompletní talíř. Doporučuji ještě přidat kvašenou zeleninu, syrovou (list salátu nebo nastrouhanou mrkev zakápnutou citronem apod.) a nejlépe i zeleninu napařenou. Na fotce je stew podáváno s polentovým knedlíkem, listem kapusty, kvašeným zelím (pickles) a posypáno opraženými dýňovými semínky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
21. 6. 2023

Teda mnaaaaaam ♥️ lahodné
Místo fazoli jsem měla cizrnu a už jsem dlouho nepoužila šťávu ze zázvoru , která tomu dodá ten šmrnc , jak říká Eva ♥️

Tak jsme zacali se synem varit a nakonec to vyslo trochu jinak, ale je to vyborne 😃 Dekujeme!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole podle Elly

Jednoduché a rychlé jídlo, které jistě potěší i konvenční strávníky. Skvělé jako rychlá večeře, třeba s kouskem kváskového chleba nebo různými plackami.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Krémové kroupy s černými fazolemi

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty...