Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sladký cuketový chlebíček

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Cuketa skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento cuketový chlebíček a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 chlebíček
  • 1 střední cuketa (cca 350 g)
  • 3 hrnky celozrnné ječné mouky
  • 1 hrnek sladu
  • 1 hrnek rostlinného mléka/vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli

Více než 20 letech nočních služeb, stres a nezdravý životní styl, to vše se podepsalo na mém zdraví natolik, že mé tě...

Jak připravit sladký dezert z cukety
  1. Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky.
  3. V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
  4. Poté vyšleháme se sladem.
  5. Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
  6. Vmícháme cuketu.
  7. Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
  8. Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
  9. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  10. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • Krájejte až po vychlazení.
  • Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
  • Můžete dát péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zvojnásobte množství ingrediencí.
  • Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
  • Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.

Obměna

  • Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
  • Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
  • Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nemám cuketu, a nechce se mi pro ní do města, můžu jí nahradit máslovou dýní? A nebo raději jablkem, to máš si podobněější strukturu, i když je sladké?

Cuketový chlebíček musí být čerstvý, anebo den dopředu dříve připravený.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...
8
70

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Krémová zmrzlina “Míša” ze 3 ingrediencí

Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na ...
16
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...