- 1 střední cuketa (cca 350 g)
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka/vody
- 8 lžic sladu/sirupu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku oleje
- špetka vanilky
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
- 2 lžíce karobu/kakaa
- špetka soli
- Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
- Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi, nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
- V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
- Poté vyšleháme se sladem.
- Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
- Vmícháme cuketu.
- Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
- Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
- Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Praktické
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- Krájejte až po vychlazení.
- Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
- Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zdvojnásobte množství ingrediencí.
- Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
- Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.
Obměna
- Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
- Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
- Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
- Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
- Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.
Děti
Veganská buchta vhodná pro děti od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, chci udělat tento BL chlebíček, ale nemůžu použít pohankovou moukou, na kterou je alergie. Poradíte prosím, čím ji nahradit, aby to nějak drželo tvar a byl stále bezlepkový? Děkuji Radka
Dobrý den, chtěla jsem si udělat recept – ale nikde není množství sladu/sirupu…poprosím o odpověď…psala jsem i včera kvůli něčemu jinému…děkuji i za tuto odpověď
Renata