Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Sladký dýňový guláš s cizrnou

Uvařeno

Rádi experimentujete? Máte rádi netradiční chutě? Pak je tento recept právě pro Vás! Kombinace nezvyklého koření (zejména skořice) vykouzlí úžasnou jedinečnou voňavou a sladkou chuť, kterou si jistě zamilujete stejně jako já :-) Nebojte se experimentovat!

Chci se s vámi podělit o svůj příběh, třeba bude někoho inspirovat, aby se pustil do změny životního stylu, opravdu s...

Netradiční dýňový guláš

K receptu nemám přesné poměry, protože každé mé jídlo je originál a vymýšlím ho až při vaření, proto nic nevážím ani neměřím. Ale i tak věřím, že Vás můj recept inspiruje ke tvořivosti! :-)

Na půlměsíčky pokrájejte 1 střední cibuli. Dýni hokkaido (použila jsem cca 1/4 dýně – pro 2 osoby, ale lituji toho, snědla bych to celé sama :D) pokrájejte na kostky. Do woku dejte olej a na něj cibuli, až začne olej pěnit, posolte cibuli, přikryjte poklicí a ztlumte plamen na nejnižší a nechejte dusit cca 15 minut. Cibule takto změkne a zesládne. Přidejte dýni a nechte ještě tak 5 min. zakryté. Poté zvyšte plamen, přidejte cca půl čajové lžičky koření sladká paprika, 1/3 lžičky kurkumy a 1/3 lžičky skořice (vše záleží na Vaší chuti, později můžete přidat které koření budete chtít dle chuti) a restujte 2 minuty, až bude wok suchý. Podlijte malinkým množstvím vody, zakapejte tamari (nebo shoyu), přidejte 1 utřený stroužek česneku (dávala jsem česnek naložený v shoyu, ale klidně dejte i klasický) a zakryjte poklici. Každou chvilku kontrolujte (až dýně “vyschne”) a dolévejte trošku vody. Plamen musí být nízký. Takto se bude dýně pomalu dusit a krásně zesládne a zahustí pak celý guláš. Až bude dýně měkčí, přidejte cizrnu a přilijte i trošku víc vývaru z cizrny. Celkově jsem dýni dusila asi 35 minut. Ale záleží na Vaší dýni. Na konec už jen dochutíme shoyu a trošku umeoctem dle Vašich chutí (umeocet doporučuji přidat před vypnutím plamene a nechat 3 minuty přiklopené, on “dojde”, pak teprve ochutnat).

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Podávala jsem s velkými kroupami (skvěle se k tomu hodily) a napařeným květákem, brokolicí a daikonem. Posypané petrželkou. K tomu syrový salát.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarína
1. 10. 2022

Vďaka za podrobne napísaný recept, najviac ma zaujal ten Umeocot, že ste ho nechali 3 minúty dôjsť, to rada vyskúšam.

uzasne. I smalym synem (15 mesicu, on bez soji a cesneku) jsme si skvele pochutnali

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový mazanec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Smaženky nejen do omáček

Smaženky jsou takovou slanou chuťovkou, ale lze je využít i do omáček. A nebo jen tak třeba na oslavy jako finger food, skvěle chutnají s různými dipy.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...