K receptu nemám přesné poměry, protože každé mé jídlo je originál a vymýšlím ho až při vaření, proto nic nevážím ani neměřím. Ale i tak věřím, že Vás můj recept inspiruje ke tvořivosti! :-)
Na půlměsíčky pokrájejte 1 střední cibuli. Dýni hokkaido (použila jsem cca 1/4 dýně – pro 2 osoby, ale lituji toho, snědla bych to celé sama :D) pokrájejte na kostky. Do woku dejte olej a na něj cibuli, až začne olej pěnit, posolte cibuli, přikryjte poklicí a ztlumte plamen na nejnižší a nechejte dusit cca 15 minut. Cibule takto změkne a zesládne. Přidejte dýni a nechte ještě tak 5 min. zakryté. Poté zvyšte plamen, přidejte cca půl čajové lžičky koření sladká paprika, 1/3 lžičky kurkumy a 1/3 lžičky skořice (vše záleží na Vaší chuti, později můžete přidat které koření budete chtít dle chuti) a restujte 2 minuty, až bude wok suchý. Podlijte malinkým množstvím vody, zakapejte tamari (nebo shoyu), přidejte 1 utřený stroužek česneku (dávala jsem česnek naložený v shoyu, ale klidně dejte i klasický) a zakryjte poklici. Každou chvilku kontrolujte (až dýně “vyschne”) a dolévejte trošku vody. Plamen musí být nízký. Takto se bude dýně pomalu dusit a krásně zesládne a zahustí pak celý guláš. Až bude dýně měkčí, přidejte cizrnu a přilijte i trošku víc vývaru z cizrny. Celkově jsem dýni dusila asi 35 minut. Ale záleží na Vaší dýni. Na konec už jen dochutíme shoyu a trošku umeoctem dle Vašich chutí (umeocet doporučuji přidat před vypnutím plamene a nechat 3 minuty přiklopené, on “dojde”, pak teprve ochutnat).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Podávala jsem s velkými kroupami (skvěle se k tomu hodily) a napařeným květákem, brokolicí a daikonem. Posypané petrželkou. K tomu syrový salát.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vďaka za podrobne napísaný recept, najviac ma zaujal ten Umeocot, že ste ho nechali 3 minúty dôjsť, to rada vyskúšam.
uzasne. I smalym synem (15 mesicu, on bez soji a cesneku) jsme si skvele pochutnali