- 1 hrnek kvásku
- 2,5 hrnku (400 g) hladké celozrnné špaldové mouky
- 0,5 hrnku (80 g) hrubé celozrnné špaldové mouky
- 0,5 hrnku (80 g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
- 3 obalené lžíce (cca 150 g) sladu
- 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
- 0,5 hrnku hrozinek (75 g) nebo dle chuti
- 1 hrnek loupaných mandlí (200 g) nebo dle chuti
- špetka soli
- 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
- 1 lžička mleté vanilky
- trocha obilného mléka (nebo vody), sladu a oleje (na potření vánočky)
Postup
- Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
- Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
- Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience.
- Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout.
- Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
- Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny.
- Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
- Vánočku potřeme směsí sladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi.
- Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
- Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.
- Místo špaldové můžete použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
- Dětem můžeme vánočku dát od 2 let. Pokud ale jedí běžné pečivo, můžeme jim bez obav tuto vánočku nabídnout.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaam ♥️ byla trosku tužší ale mňam
Tak tento recept mi velmi vyhovuje, akorát hodina na pečení je moc, spodek mám připálený.