Náplň maková:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
- Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
- Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplého obilného mléka, aby vznikla kaše.
- Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
- Zbylý kvásek vlijte do mísy.
- Přidejte zhruba půl lžičky soli a citrónovou kůru dle libosti.
- Promíchejte a přidejte 1,5 hrnku pšeničné mouky jemně mleté a půl hrnku hrubé mouky (bude-li vaše mouka hruběji mletá než celozrnná jemně mletá z obchodu, není nutné mouky míchat.
- Přilijte půl hrnku oleje a 200g sladu.
- V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku, dokud se nezačne tvořit bochánek. Těsto může být řidší, než těsto na chleba.
- Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
- Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, rozplácněte na kulatou placku a dejte na plech.
- Okraje koláče potřete vodou.
- Pak už jen ozdobte náplní a pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova.
- Po vytažení můžete okraje potřít vodou nebo olejem.
Pracovní postup – náplň maková:
- V kastrůlku krátce povařte 1/4 kg máku v půl hrnku obilného mléka (možná ho bude třeba trochu víc, ale nesmí to být moc řídké).
- Můžete přidat trochu vloček řasy Nori pro znovunabytí ztracených minerálů a třeba i strouhanou mrkev.
- Určitě přidejte 100g sladu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vypadá to, ze se provedly! Třikrát hurá 😃 Úžasně voní a už se nemohu dočkat rána, až ochutnám
A sla – ten naklícený ječmenný namletý?