Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Sladové kváskové koláče

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Koláče bez cukru, mléka, vajec a droždí. Potěší každého!

Ingredience
  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru obilného mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z biocitrónu (nemusí být)
Náplň maková:
  • 1/4 kg mletého máku
  • 1/2 hrnku obilného mléka
  • 100 g ječmenného sladu

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  2. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplého obilného mléka, aby vznikla kaše.
  4. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  5. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  6. Přidejte zhruba půl lžičky soli a citrónovou kůru dle libosti.
  7. Promíchejte a přidejte 1,5 hrnku pšeničné mouky jemně mleté a půl hrnku hrubé mouky (bude-li vaše mouka hruběji mletá než celozrnná jemně mletá z obchodu, není nutné mouky míchat.
  8. Přilijte půl hrnku oleje a 200g sladu.
  9. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku, dokud se nezačne tvořit bochánek. Těsto může být řidší, než těsto na chleba.
  10. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  11. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, rozplácněte na kulatou placku a dejte na plech.
  12. Okraje koláče potřete vodou.
  13. Pak už jen ozdobte náplní a pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova.
  14. Po vytažení můžete okraje potřít vodou nebo olejem.

Pracovní postup – náplň maková:

  1. V kastrůlku krátce povařte 1/4 kg máku v půl hrnku obilného mléka (možná ho bude třeba trochu víc, ale nesmí to být moc řídké).
  2. Můžete přidat trochu vloček řasy Nori pro znovunabytí ztracených minerálů a třeba i strouhanou mrkev.
  3. Určitě přidejte 100g sladu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Vypadá to, ze se provedly! Třikrát hurá 😃 Úžasně voní a už se nemohu dočkat rána, až ochutnám

A sla – ten naklícený ječmenný namletý?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Bezlepkový koláč s arónií a chia semínky

Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě te...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
60
79

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...