Těsto:
- 600 g špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi použijte jakékoli bezlepkové mouky, třeba mix pohankové, rýžové a kukuřičné)
- 400 g sladu – použila jsem Dobroslad (pro bezlepek rýžový sirup)
- 10 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 125 g oleje
- lžička skořice
Krém – 1. varianta:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 400 ml ovesného mléka (nebo jiné obilné,kokosové,sójové..)
- 1 vanilkový pudink
- 200 g rýžového sirupu (výborný je javorový)
- 250 g Alsanu (lze použít i klasické máslo, nejlépe od farmáře)
Krém – 2. varianta:
- 800 ml kokosového mléka (domácí nebo 2 plechovky)
- 2 vanilkové pudinky
- 80 g kokosového oleje
- 200 g rýžového sirupu
Postup
- Promícháme zvlášť sypké ingredience
- Slad vyšleháme s troškou horké vody a olejem
- Smícháme sypké a tekuté složky a vypracujeme (nejlépe ručně na vále) těsto, které se nelepí.
- Těsto necháme v uzavřené nádobě uležet v ledničce do druhého dne
- Řádně odpočinuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů a vyválíme na pečícím papíru nebo silikonové pečící podložce do kulatého tvaru, pomáhám si dortovou formou, odřezky pak peču zvlášť, jsou velmi chutnou mlskou.
- Placku přenesu i s pečícím papírem na plech a vkládám do vyhřáté trouby na 200 st. přesně 6 minut. Když necháte déle, bude přesušená. Můžete péct všechny kola najednou,ale já mám jen tři plechy,tak peču na dvakrát.
- Pudink je dobré uvařit o něco dřív, aby nebyl úplně horký. Na chladnoucím se vytváří škraloup, proto jej můžete ještě teplý smíchat s tukem a sirupem a dát na hodinu do ledničky, nebo ho vymíchat ve studené vodní lázni a pak přidat tuk a sirup.
- Až je krém přiměřeně tuhý, aby nám po natření korpusu nevytékal na podložku, můžeme mazat a slepovat jednotlivé pláty. Nelekejte se, placky jsou tvrdé, ale jakmile se proleží s krémem, krásně změknout. Z tohoto důvodu je důležité vydržet alespoň tři dny než se na něj vrhnete.
- Poslední částí krému natřu zlehka vrch a boky dortíku a celý posypu na hrubo mletými lískovými oříšky. Upečené odkrojky se také dají rozmixovat a použít jako sypání spolu s oříšky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Medovník je výborný,ještě by byli potřeba nechat 2 dny odležet v lednici,ale to už nebude nic…💯😋❤️🤣
Zkusila jsem rovnou bezlepkovou variantu: 300 pohanková, 100 jáhlová, 200 rýžová. Taky mi vyšlo na sedmou placku, kterou jsem podrtila na zdobení povrchu místo oříšků. Manžel když viděl výsledný produkt, lekl se, že jsem vážně vyrobila medovník, tak autenticky to vypadalo. Placky tedy jsou křehčí, chce to chvíli počkat, než je člověk sundá z plechu, jinak se mi lámaly. Ochutnala jsem po třech dnech, ale na mě je to málo, nejvíc mi dortík chutnal po pěti dnech a dále. Jedl to se mnou jen mladší, takže mám opačný probbém než vy všichni, musím vymyslet do čeho to udělat, abych si příště vyrobila třetinovou nebo lépe čtvrtinovou velikost.