- 100 g uvařené cizrny
- 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
- větší špetka soli
- 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
- 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
- lžíce shoyu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
- Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
- Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
- Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
- Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
- Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.
Obměna
- Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.
Děti
- Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den, chci se zeptat, zda takto upečená cizrna vydrží upečená a křupavá i několik dní nebo to zvlhne? Potřebovala bych si jí připravit dopředu, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Děkuji za odpověď.
Dělávám pravidelně na Silvestra už čtvrtým rokem a to z celého pytlíku cizrny. rozděluji na tři díly a každý ochutím jinak. Dříve jsem tajila z čeho zobání je, letos jsem už dostala za úkol nic jiného nechystat, jen udělat zobání na zítřejší silvestrovský výšlap. A tajit už taky nic nemusím, už celá cykloskupina ví, co každoročně zobou a chutná🤣🤣