- 230 g zralého kvásku (100 % hydratace)
- cca 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 2-3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička soli
- hrst semínek (např. chia, sezam)
- kmín
Jak připravit slané krekry z kvásku
- Zralý kvásek se 100% hydratací připravíme tak, že smícháme lžíci aktivního kvásku (tj. ten, který je vyndaný z lednice, nakrmený a vykvašený), 115 g vody a 115 g celozrnné žitné mouky a necháme 9 hodin kvasit.
- Do kvásku přidáme kokosový olej, sůl, semínka, koření (např. mletý nebo celý kmín), případně ještě další ingredience (překrájené kysané zelí, nakrájené olivy, protlačený česnek) a přidáváme tolik mouky, aby vzniklo těsto konzistence plastelíny (přidáváme ji postupně).
- Těsto dáme přes noc do lednice.
- Další den ho rozválíme na pomoučněném pečícím papíře na velmi tenkou 1-1,5 mm tenkou placku (opravdu se snažte o co nejtenčí).
- Nožem naznačíme řezem jednotlivé obdélníkové krekry (můžeme i na tenké tyčinky nebo větší obdélníkové chlebíčky).
- Zabalíme do igelitky celý plech s krekry a necháme ještě hodinu kvasit.
- Pečeme do požadované barvy (cca 15-20 min) na 180°C.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud by se těsto drobilo (moc mouky), trošku ho namočte do vody a propracujte. Bude lépe držet a lépe se válet.
- Na nařezávání těsta můžete použít buď nůž, nebo kolečko na pizzu.
- Můžete je nakrájet na tenké tyčinky, malé krekry nebo větší plátky.
- Tyto krekry jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a zeleninou.
Obměna
- Do těsta můžete přidat jakákoliv semínka, oříšky, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu (řepa, mrkev, cibule, dýně, olivy, sušená rajčata aj.) atd.
- Nakrájené tyčinky můžete posypat kmínem, semínky (mák, sezam, chia, len), solí atd.
- Tyčinky si můžete udělat i nasladko, stačí přidat sladké koření a sušené ovoce. Do těsta můžete přidat i lžíci sladu nebo sirupu.
- Můžete do těsta přidat i různá přírodní barviva (my například přidali do části šťávu z řepy).
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale dítě běžně jí pečivo, můžete mu tyto chlebíčky bez obav dát.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️krupave
Ten náš mladší je opravdu specialista na komentování dobrého jídla. Toto si vysloužilo: very mňami, very good. A to jsem se návodu držela pouze do bodu 3. Těsto bylo v lednici dva dny, po vyndání bylo tak tvrdé že půl dne se aklimatizovalo na lince a pak jsem nestíhala píct, tak jsem nenechala ani nakynout na plechu. U mě vedou, manželovi a staršímu víc chutnají hraškové.