Na těsto:
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- sůl
- pepř
- 200 ml vody
- 20 ml rostlinného oleje (např. rýžový)
Na náplň:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1/2 hrnku červené čočky suché
- 3-4 sušená rajčata
- hrst bazalky
- sůl
Další ingredience:
- pražená slunečnicová semínka
- baby špenát
- bazalka
Jak připravit lívance na slano bez lepku
- Nejprve uvaříme červenou čočku doměkka. K uvařené čočce přidáme sušená rajčata, bazalku, dle chuti osolíme a rozmixujeme do hladka.
- Do mísy dáme obě mouky, kypřící prášek, sůl, pepř a postupně vmícháme vodu s olejem. Vznikne nám hustší těsto. Pokud by bylo husté příliš, přidáme ještě trochu vody. Rozpálíme pánev s trochou oleje a nalijeme těsto ve výšce cca 0,5 mm. Necháme jej trochu “zatáhnout”, poklademe trochou špenátu, naneseme plnou lžíci náplně, kterou na lívanec opatrně rozetřeme asi 1 cm od kraje, opět naneseme pár lístků špenátu a zalijeme těstem tak, aby byla náplň přelitá, ale nedáváme vrstvu příliš silnou. Ještě chvíli smažíme a poté podebereme obracečkou a opatrně otočíme. Smažíme cca 5 minut. Lívanec pak ještě jednou otočíme tam a zpět a z každé strany tak 2 minuty smažíme, aby byl opravdu propečený.
- Vrch lívance pomažeme zbytkem náplně, posypeme nasekanou bazalkou a restovanými slunečnicovými semínky.
Praktické
- K plněnému lívanci podávejte např. kvašené zelí a napařenou zeleninu. Váš oběd či večeře tak bude kompletní.
- Pro přípravu lívanců je ideální kvalitní nepřilnavá pánev o průměr dna 14 cm.
Obměna
- Místo bazalky můžete použít jiné bylinky.
- Místo slunečnicových semínek můžete opražit třeba mandle či vlašské ořechy.
- Do lívance můžete přidat i nakrájený pórek, česnek nebo jarní cibulku.
- Místo červené čočky můžete použít čočku žlutou.
Děti
- Zdravé lívance pro děti cca od 2 let, pokud se stravují podle Jíme Jinak. Pro konvenčně se stravující děti můžete pokrm dát kdykoli, kdy už jedí pečivo apod.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Hledala jsem recept, ve kterém využiju uvařenou zelenou čočku, a našla tuhle dobrotu. Neskutečně jsem si pochutnala! I proto, že jsem sušená rajčata neměla ani nepamatuju. Mňaam. Do těsta jsem si ještě přidala kopřivová semínka a řasu nori a vynechala kypřící prášek. Placky si určitě někdy udělám i samotné, byly výborné. Děkuji, Klárko, za recept. ❤️
Z polovičnej dávky cesta som upiekla oplátky😍 mnaaam chrúmanie. 👌👌