Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Slané plněné lívance (recept bez lepku)

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat jiné, dle své chuti a zásob.

Ingredience
2 porce
Na těsto:
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml vody
  • 20 ml rostlinného oleje (např. rýžový)
Na náplň:
  • 1/2 hrnku červené čočky suché
  • 3-4 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • sůl
Další ingredience:
  • pražená slunečnicová semínka
  • baby špenát
  • bazalka

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...

Jak připravit lívance na slano bez lepku

  1. Nejprve uvaříme červenou čočku doměkka. K uvařené čočce přidáme sušená rajčata, bazalku, dle chuti osolíme a rozmixujeme do hladka.
  2. Do mísy dáme obě mouky, kypřící prášek, sůl, pepř a postupně vmícháme vodu s olejem. Vznikne nám hustší těsto. Pokud by bylo husté příliš, přidáme ještě trochu vody. Rozpálíme pánev s trochou oleje a nalijeme těsto ve výšce cca 0,5 mm. Necháme jej trochu “zatáhnout”, poklademe trochou špenátu, naneseme plnou lžíci náplně, kterou na lívanec opatrně rozetřeme asi 1 cm od kraje, opět naneseme pár lístků špenátu a zalijeme těstem tak, aby byla náplň přelitá, ale nedáváme vrstvu příliš silnou. Ještě chvíli smažíme a poté podebereme obracečkou a opatrně otočíme. Smažíme cca 5 minut. Lívanec pak ještě jednou otočíme tam a zpět a z každé strany tak 2 minuty smažíme, aby byl opravdu propečený.
  3. Vrch lívance pomažeme zbytkem náplně, posypeme nasekanou bazalkou a restovanými slunečnicovými semínky.

 

Praktické

  • K plněnému lívanci podávejte např. kvašené zelí a napařenou zeleninu. Váš oběd či večeře tak bude kompletní.
  • Pro přípravu lívanců je ideální kvalitní nepřilnavá pánev o průměr dna 14 cm.

Obměna

  • Místo bazalky můžete použít jiné bylinky.
  • Místo slunečnicových semínek můžete opražit třeba mandle či vlašské ořechy.
  • Do lívance můžete přidat i nakrájený pórek, česnek nebo jarní cibulku.
  • Místo červené čočky můžete použít čočku žlutou.

Děti

  • Zdravé lívance pro děti cca od 2 let, pokud se stravují podle Jíme Jinak. Pro konvenčně se stravující děti můžete pokrm dát kdykoli, kdy už jedí pečivo apod.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hledala jsem recept, ve kterém využiju uvařenou zelenou čočku, a našla tuhle dobrotu. Neskutečně jsem si pochutnala! I proto, že jsem sušená rajčata neměla ani nepamatuju. Mňaam. Do těsta jsem si ještě přidala kopřivová semínka a řasu nori a vynechala kypřící prášek. Placky si určitě někdy udělám i samotné, byly výborné. Děkuji, Klárko, za recept. ❤️

Andrea K.
17. 6. 2024

Z polovičnej dávky cesta som upiekla oplátky😍 mnaaam chrúmanie. 👌👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jablečné lívanečky

Rychlé a chutné lívanečky pro mlsné jazýčky. Skvělé jako zdravá sladká svačinka, kterou si můžete vzít s sebou do krabičky na výlet.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...