Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slané preclíky

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvásku. Na Silvestrovském stole zmizely jako první…

Ingredience
  • 100 g aktivního kvásku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g oleje
  • 150 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli (cca 8-9 g)
  • ostatní: kmín, hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko aj.

Přeučit dítě zvyklé na mléčné výrobky a pečivo není snadné. Stáňa si to vyzkoušelo u starší dcery, která byla...

Jak připravit kynuté preclíky

  1. Smícháme kvásek s vodou a olejem.
  2. Přidáme mouku, sůl a zpracujeme na bochánek těsta.
  3. Ten několikrát překládáme a v těsto v rukách vytahujeme do doby, než se lepek propracuje a vznikne vláčné těsto.
  4. Necháme ho 3-5 hodin odpočívat (dle teploty v místnosti, v létě kratší dobu).
  5. Těsto přendáme na vál a uválíme z něj dlouhou šišku.
  6. Z šišky nakrájíme menší šišky a ty vyválíme na hady cca 1-1,5 cm tlusté.
  7. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujeme z hadů preclíky.
  8. Potřeme je olejem a posypeme kmínem nebo solí a různými semínky (sezam, mák, len) nebo kořením.
  9. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180°C cca 15 minut (dle typu trouby).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

Obměna

  • Do těsta na preclíky můžete zapracovat i lahůdkové droždí pro sýrovou chuť, na kostičky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané uzené tofu či tempeh pro uzenou chuť, nakrájené olivy nebo rajčata aj.
  • Můžete si hrát i s kořením nebo příchutěmi. Do těsta se dá přidat červená uzená paprika nebo italské koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, bez posypání solí. Čím později děti na pečivo naučíme, tím lépe. Pokud už dítě běžně jí klasické pečivo, můžeme mu bez obav dát toto zdravé.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
18. 10. 2023

SLANÉ PRECLÍČKY ÁAAAAAH MŇÁAAAM

Mnáááááááááám ❤️ sklidila jsem velkou pochvalu, moc děkuju , jak psala paní v komentářích, jsou takové měkké, což mojemu silně vyhovuje a říkal, že chutnají jak dalamánky, použila jsem špaldovou mouku a s těstem se krásně pracovalo ❤️

https://www.jimejinak.cz/slane-precliky/

Mila Beata
18. 10. 2023

Mnáááááááááám ❤️ sklidila jsem velkou pochvalu, moc děkuju , jak psala paní v komentářích, jsou takové měkké, což mojemu silně vyhovuje a říkal, že chutnají jak dalamánky, použila jsem špaldovou mouku a s těstem se krásně pracovalo ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....